Poljski predsjednik pristao izmijeniti kontroverzni zakon o ruskom utjecaju

Foto: EPA

POLJSKI predsjednik Andrzej Duda rekao je u petak da će predložiti izmjene zakona o suzbijanju ruskog utjecaja koji je potpisao ovaj tjedan, odgovarajući na kritike da bi taj zakon mogao dovesti do zabrane oporbenim političarima da obnašaju javne dužnosti.

Duda je ovaj tjedan potpisao prijedlog zakona koji je predložila vladajuća stranka, a predviđa osnivanje istražnog povjerenstva koje će utvrditi jesu li oporbene stranke dopustile da Poljska padne pod ruski utjecaj. U ponedjeljak je rekao da će zakon poslati na razmatranje Ustavnom sudu kada stupi na snagu.

Uklonit će odredbe koje omogućuju zabranu obnašanja javne dužnosti

Zakon je izazvao kritike odvjetnika i oporbenih političara te State Departmenta i Europske komisije, koji su izrazili zabrinutost da bi zapravo mogao zabraniti pojedincima obnašanje javnih dužnosti bez sudske odluke.

"Užasnut tim tvrdnjama... pripremio sam amandman na zakon, niz odredbi koje će regulirati ili izmijeniti elemente ovog zakona koji su izazvali najveće kontroverze", rekao je Duda, prenijela je poljska televizija.

Rekao je da će predložene izmjene uključivati odredbe koje će zabraniti zastupnicima da postanu članovi istražnog povjerenstva i koje će omogućiti žalbe općem sudu, a ne administrativnom, te da će ukloniti odredbe koje bi omogućile da se zabrani obnašanje javnih dužnosti.

"Amandman ništa ne mijenja"

"Predlažem uklanjanje tih mjera i da ostane samo izjava komisije da osoba za koju je utvrđeno da djeluje pod ruskim utjecajem ne jamči pravilno obnašanje javnih dužnosti", rekao je. Dodao je da će njegov prijedlog biti proslijeđen parlamentu u petak.

Oporbeni političari kritizirali su predsjednika jer je promijenio mišljenje o prijedlogu zakona koji je potpisao prije samo nekoliko dana i istaknuli da predloženi amandmani ne rješavaju pitanje same uspostave takvog povjerenstva.

"Amandman koji je predložio predsjednik zbog društvenog pritiska ništa ne mijenja. Cijeli zakon o uspostavi tog nezakonitog kvazisuda trebao bi završiti u smeću", poručio je na Twitteru predsjednik Poljske seljačke stranke (PSL) Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.
 

Pročitajte više

 

Pročitajte više