Poljski premijer američkim republikancima: Sramite se, Reagan se okreće u grobu

Foto: EPA

Poljski premijer Donald Tusk oštro je kritizirao američke republikance zbog blokiranja zakona kojim bi se dodijelila pomoć Ukrajini u iznosu od 60 milijardi dolara, prenosi Guardian. Jutros je to rekao u svojoj objavi na društvenim mrežama.

"Dragi republikanski senatori SAD-a. Ronald Reagan, koji je pomogao milijunima među nama da povratimo svoju slobodu i neovisnost, sigurno se danas okreće u grobu. Sramite se", objavio je Tusk.

Poljska je jedna od najvećih saveznica Ukrajine

Neočekivano snažna kritika premijera desnog centra dolazi nakon što je američki Senat blokirao dvostranački zakon o mjerama na američko-meksičkoj granici i o pomoći Ukrajini u iznosu od 118 milijardi dolara. Zakon bi Kijevu osigurao 60 milijardi dolara vojne pomoći.

Tusk je jedan od veterana europske politike, bio je premijer Poljske od 2007. do 2014., predsjednik Europskog vijeća od 2014. do 2019. i predsjednik Europske pučke stranke od 2019. do 2022. prije nego što se vratio na mjesto premijera krajem prošle godine.

Poljska je jedna od najvećih saveznica Ukrajine otkad ju je u veljači 2022. napala Rusija. Reagan, 40. predsjednik SAD-a od 1981. do 1989. godine, bio je poznat po čvrstom stavu prema Sovjetskom Savezu koji je nazivao "zlim imperijem".

Zabrinutost oko pobjede Trumpa

Republikanci mjesecima naglašavaju da bilo kakva dodatna američka pomoć Ukrajini i Izraelu mora biti vezana za zaustavljanje velikog broja migranata koji stižu na američko-meksičku granicu. Donald Trump, apsolutni favorit te stranke za predsjedničkog kandidata, rekao je da bi od europskih saveznika tražio da plate SAD-u za oko 200 milijardi dolara naoružanja koje je išlo Ukrajini. 

To je potaknulo zabrinutost da bi se u slučaju njegove pobjede protiv aktualnog demokratskog predsjednika Joea Bidena u studenom ove godine američka pomoć Ukrajini u potpunosti zaustavila.

Pročitajte više