Poljski šef diplomacije ne isključuje slanje vojnika u Ukrajinu. "Neka Putin nagađa"

Foto: EPA

Poljska ne bi smjela isključiti slanje snaga u Ukrajinu, rekao je ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski u komentarima objavljenim danas dok se Kijev bori da odbije rusko napredovanje, no Sikorski nije precizirao koju bi ulogu imali poljski vojnici.

Premda su ukrajinski saveznici u NATO-u obećali opskrbljivati ratom razorenu zemlju novcem i oružjem onoliko dugo koliko je potrebno da se odbije ruska invazija, općenito su odbacili mogućnost slanja vojnika u zemlju.

"Neka Putin nagađa o našim namjerama"

Upitan u intervjuu je li Poljska spremna poslati snage u Ukrajinu, Sikorski je rekao: "Ne bismo to trebali isključiti. Trebali bismo ostaviti (ruskog predsjednika Vladimira) Putina da nagađa o našim namjerama."

Intervju su objavili poljska Gazeta Wyborcza, talijanska La Repubblica i španjolski El Pais.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorio je vrata eventualnom slanju vojnika u Ukrajinu na konferenciji u Parizu 26. veljače, sugerirajući da bi jedno područje u kojem bi zapadne snage mogle pomoći bila obuka Ukrajinaca u njihovoj zemlji.

Sam Sikorski ranije je rekao da prisutnost NATO snaga u Ukrajini "nije nezamisliva".

Jučer je vrhovni ukrajinski zapovjednik rekao da je potpisao dokumente koji omogućuju francuskim vojnim instruktorima da uskoro posjete ukrajinske centre za obuku.

Pročitajte više