Poljski sud zabranio desničarskom listu tiskanje naljepnica "zona bez gejeva"

Screenshot: YouTube

POLJSKI sud zabranio je konzervativnim novinama Gazeta Polska tiskanje naljepnica "zona bez gejeva" koje su bile uključene u ovotjedna izdanja. 

Naljepnice prikazuju crni križ kako pokriva zastavu u duginim bojama i izazvale su kritiku veleposlanice SAD-a u Poljskoj, javlja BBC

Nije poznato je li zabranjena samo prodaja naljepnica ili i novina. 

Uspjeh sudskog postupka

Odvjetnik koji je na sudu zastupao poljskog aktivista za LGBT prava rekao je kako presuda znači da se naljepnice trebaju maknuti sa svih prodajnih mjesta. 

Međutim, glavni urednik Gazete Polske Tomasz Sakiewicz tvrdi da novine nisu povučene iz prodaje. 

Riječ je o tjedniku s nakladom od 110.000 primjeraka koji je blizak vladajućoj stranci Pravo i pravda. 

Homofobija u Poljskoj 

Predsjednik stranke Jaroslaw Kaczynski kritizirao je aktivizam za prava LGBT osoba i rekao da ona predstavljaju prijetnju poljskom nacionalnom identitetu. 

Prošlog vikenda došlo je do nasilja tijekom prvog Gay Pridea održanom u istočnom poljskom gradu Bialystoku, kada su tisuće nogometnih huligana i desničara napale LGBT aktiviste i policiju. 

Gazeta Polska opravdala je svoj potez tvrdeći da LGBT prava sadrže "sve oblike totalitarne ideologije". 

Aktivist koji je pokrenuo pravni postupak Bartosz Staszewski rekao je da "je izuzetno važno ne dopustiti homofobiji da uđe u javni prostor".

Kritike 

Veleposlanica SAD-a u Poljskoj Georgette Mosbacher izrazila je zabrinutost: "Razočarana sam i zabrinuta što se određene skupine koriste naljepnicama u svrhu promicanja mržnje i netolerancije. Poštujemo slobodu govora, ali isto tako moramo zajedno braniti pravo na različitost i toleranciju". 

Zamjenik gradonačelnika Varšave Pawel Rabiej usporedio je potez konzervativnih novina s vremenom nacističke okupacije u Poljskoj: "Njemački fašisti imali su zone bez Židova. Danas vidimo da se ta tradicija nastavlja i ima pobornike u Poljskoj koji rade pod okriljem vladajuće stranke i Crkve".

Mišljenja Poljaka o homoseksualnosti se mijenjaju, iako je brak između osoba istog spola još uvijek zakonom zabranjen.    

 

 

Pročitajte više