PREDSJEDNIČKI IZBORI

Pomaže li Vojislav Šešelj Škori kao nekad Kolindi?

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL/EPA/ Ured predsjednice

ZA GLASAČE desnice u Hrvatskoj nema efikasnije crvene krpe nego što je Vojislav Šešelj. Ovaj haški osuđenik za ratno huškanje, četnički vojvoda i dugogodišnji lider Srpske radikalne stranke omiljeni je negativac glasača HDZ-a i onih još desnijih, politička pojava koja ih ne ostavlja ravnodušnima nego ima zavidan mobilizacijski potencijal. Čini se da će se to i ovaj put pokušati iskoristiti u hrvatskoj predsjedničkoj kampanji i to u korist Miroslava Škore.

Da je Šešelj dobro sredstvo za mobilizaciju desnih glasača, znala je i Kolinda Grabar-Kitarović, koja je prema medijskim napisima i svjedočanstvu nekih uključenih u tu priču odobrila da se Šešelja upotrijebi u prošloj predsjedničkoj kampanji kao oružje protiv suparnika Ive Josipovića.

Šešelj u Bujici slavio Kolindinog konkurenta Josipovića

Šešelja je tako 27. studenog 2014. godine u ekstremističkoj trash emisiji Bujica ugostio Velimir Bujanec, koji je za to nagrađen statusom VIP gosta na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Uostalom, Kolinda je svoj prvi veliki intervju u toj predsjedničkoj kampanji dala baš tom neonacistu osuđenom što je prostitutke plaćao kokainom.

Veza Kolinda i Bujanca je pak bio Mate Radeljić, važna karika njene predsjedničke kampanje i kasniji savjetnik za unutarnju politiku, kojega je Kolinda na kraju u konačnici potjerala s Pantovčaka.

Šešelj je 2014. izvrsno poslužio Kolindi Grabar-Kitarović svojom izjavom da podržava Ivu Josipovića te da se "divi" Vesni Pusić. Sasvim prigodno, Kolindu Grabar-Kitarović, tada još kandidatkinju za predsjednicu i članicu HDZ-a, nije spominjao, no bilo je jasno koji je motiv za pozivanje ratnog huškača i zločinca u emisiju na jednoj hrvatskoj televiziji. Bujanec je tada velikodušno dozvolio Šešelju da se brani od Haaga, tepao mu i hvalio ga da otvara oči svim Hrvatima te da sjajno pomaže u razotkrivanju hrvatske političke scene, iako je Šešelj, između ostalog, poznat kao ordinarni lažljivac.

Jednostavna formula

Formula je jednostavna: ako nekoga s hrvatske političke scene hvali Šešelj, to tu osobu kompromitira u očima desnih glasača, no zato se onaj kojeg Šešelj napada može predstaviti kao veliki branitelj Hrvata od zloglasnog četničkog vojvode.

Najnovija meta Šešeljevih napada je predsjednički kandidat Miroslav Škoro, kojega medijski najviše promovira gore spomenuti Velimir Bujanec. Dapače, opće je mjesto da su Bujanec i Radeljić bile ključne osobe u lansiranju Škorine kandidature te da drukaju za njega kako bi se osvetili Kolindi koja ih je, kako kažu, izdala i razočarala.

Škoro se nije direktno dodirnuo Vojislava Šešelja, nego se objavom na Facebooku obratio srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, koji je Škoru nazvao “pjevač ili što već” u jednoj izjavi. U toj replici Škoro je Vučića opisao kao “dostavljača ratnog zločinca”, čime je pak mislio na Šešelja, pa nije dugo trebalo čekati reakciju predsjednika SRS-a.

Šešelj napao Škoru

Za srbijanski tabloid Alo Šešelj je izjavio da nema vremena “baviti se Hrvatima koji ga nazivaju ratnim zločincem". "Trebam prvo popisati sve Srbe koji su me tako nazvali i trebam im svima razbiti njušku. Kad svim Srbima koji me nazivaju ratnim zločincem porazbijam njuške, onda ću prijeći na Hrvate. Ako su žene u pitanju, ošišat ću ih na ćelavo, nalijepiti na njih katran i posipati ih perjem.” Standardni Šešelj, dakle.

Sve to bi ostalo na nivou tabloida iz susjedne zemlje da Šešeljeve prazne prijetnje nisu onda plasirane u hrvatsku javnost preko desničarskih i drugih portala uz naslove poput “Nakon Škorine prozivke Šešelj zaprijetio da će svim Hrvatima razbiti njušku”. I odjednom je Škoro postao borac za hrvatsku čast protiv zlog ratnog zločinca i četnika Šešelja, čijeg je pak političkog potomka Vučića kompromitirana Kolinda uza sve počasti primila na Pantovčaku. 

Finta je poznata, iskorištena još 2014., ali to ne znači da neće imati efekta. Baš obratno, realnije je očekivati da će desni glasači postati još privrženiji Škori, čije prepucavanje s Vučićem i Šešeljem preko postova na Facebooku predstavlja za ciljano glasačko tijelo vrhunac bavljenja politikom.

Hrvatska desnica omogućava Šešelju da se petlja u unutarnja pitanja RH

Iako je osuđen u Haagu, posve nevjerodostojan i u samoj Srbiji prilično politički marginalan, u Hrvatskoj je zločinac Šešelj i dalje zvijezda, političar toliko moćan da može utjecati na odnose između dvije države. To je posljednji put demonstrirao kad je navodno napravio incident s hrvatskom zastavom prilikom posjeta delegacije hrvatskog sabora Skupštini Srbija, zbog čega je taj pomirbeni posjet protestno prekinut od strane Gordana Jandrokovića.

Sada pak hrvatska desnica još jednom omogućava Šešelju da se petlja u unutarnja pitanja Hrvatske i da intervenira u predsjedničku utrku, jer samozvani hrvatski domoljubi i dalje jako drže do Šešeljevog mišljenja. Kad je već tako, bolje i ne zaslužuju nego da im Šešeljeve izjave upravljaju odlukom kome će dati glas na predsjedničkim izborima.

Pročitajte više