Pomoćnik držao govor umjesto pape: "Još uvijek nisam dobro. Moj glas ne zvuči lijepo"

Foto: EPA

Papa Franjo danas, dan nakon što je otkazao put na klimatski skup COP28 u Dubaiju zbog zdravstvenih razloga, još uvijek kašlje te je bio primoran znatno manje govoriti na redovitoj tjednoj audijenciji. "Draga braćo i sestre, dobro jutro i dobro došli. Umjesto mene, govor će pročitati moj pomoćnik jer još uvijek nisam dobro i moj glas ne zvuči lijepo", rekao je Papa na audijenciji održanoj u vatikanskoj dvorani Pavla IV.

U utorak je Vatikan objavio da papa Franjo otkazuje trodnevni posjet Dubaiju na preporuku liječnika. "Iako se opća klinička slika Svetog Oca popravila vezano za gripu i upalu respiratornog trakta, liječnici su zatražili od Pape da ne ode na to putovanje u Dubai”, priopćila je Sveta Stolica, na što je papa Franjo pristao "s velikim žaljenjem". 

Danas 86-godišnjem papi Franji su još kao mladiću u rodnoj Argentini uklonili dio pluća. Franjo, koji ima problema s hodanjem zbog bolesti koljena i ponekad koristi invalidska kolica, stigao je na audijenciju u srijedu, hodajući uz pomoć štapa. U prepunoj dvorani dočekan je pljeskom i povicima "Viva il papa" ("Živio papa").

Pročitajte više