Pomoćnik ministrice pravosuđa i splitski sudac novi Bajićevi zamjenici

Pomoćnik ministrice pravosuđa Dubravko Palijaš i splitski županijski sudac Josip Čule imenovani su danas zamjenicima glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Državnoodvjetničko vijeće (DOV) je Palijaša i Čulu na dva slobodna mjesta u Kaznenom odjelu Državnog odvjetništva RH (DORH) jednoglasno imenovalo između 16 kandidata, među kojima je bio i bivši glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski. Prednost pred drugim kandidatima dao im je i Bajić u čijoj najužoj konkurenciji je bio i zamjenik zagrebačkog Županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Ivan Plevko.

Bajić je istaknuo da je Palijaša i Čulu predložio vodeći računa o potrebama DORH-a u trenutku približavanja Hrvatske Europskoj uniji jer, kako je rekao, osim stručnosti za kazneno pravo, imaju dobre kontakte s institucijama EU, Vijeća Europe i UN-a.

Član DOV-a i zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel istaknuo je kako je "hendikep" Državnog odvjetništva nedostatak ljudi koji znaju neki od službenih jezika EU-a. "Tako više ne može", kazao je Novosel, složivši se s Bajićevom ocjenom da će DORH s dvojicom novih zamjenika kadrovski ojačati.

Njihovim imenovanjem Bajić sada ima 24 zamjenika.

DOV je imenovao i osmero zamjenika u zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu. Između 20-ak kandidata koji su se javili na više natječaja u Kazneni odjel imenovani su Danko Banda, Tomislav Antolin, Saša Lui, Sineva Vukušić i Nataša Đurović, a u Građansko-upravni odjel Josip Brstilo, Ružica Grbavac i Vlatka Bračanov. Većina njih bili su savjetnici u zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu. Dva mjesta u tom odvjetništvu ostala su nepopunjena jer nitko od ostalih kandidata nije dobio glasove članova DOV-a.

Zamjenicom u Građansko-upravni odjel vukovarskog Županijskog državnog odvjetništva jednoglasno je imenovana Danka Kapelac Ilić, dok je jedno mjesto u Kaznenom odjelu ostalo nepopunjeno jer niti jedan od četvero kandidata nije dobio niti jedan glas.

Za zamjenike općinske državne odvjetnice u Slavonskom Brodu imenovani su Davor Smoljan, Terezija Kari i Marija Vukasović.

DOV nije imenovao zamjenike u zadarskom Općinskom državnom odvjetništvu jer dvojica kandidata nisu zadovoljila posebne uvjete koji se traže za te dužnosti.

(Hina) xso yso

Pročitajte više