Pomoćnik Zelenskog: Rusija je odustala od zahtjeva za predaju Ukrajine

Foto: EPA

RUSIJA je ublažila svoj stav u pregovorima o mogućem sporazumu s Ukrajinom, rekao je pomoćnik ukrajinskog predsjednika.

Igor Zovkva, zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine, rekao je da su razgovori između ruskih i ukrajinskih predstavnika postali konstruktivniji. Kaže da je Moskva promijenila ton i prestala zahtijevati predaju Ukrajine, na čemu je Rusija inzistirala tijekom ranijih razgovora.

Zovkva je rekao da se ukrajinski predstavnici osjećaju "umjereno optimistično" nakon pregovora, dodajući da je za značajniji napredak nužan sastanak Zelenskog i Putina.

Ukrajinska strana već nekoliko dana iskazuje optimizam oko pregovora, a i sam Putin je tijekom vikenda rekao da je došlo do pozitivnih pomaka u pregovorima. Međutim, Rusija je nastavila napadati ukrajinske gradove, a SAD je jučer objavio da ne postoje dokazi o deeskalaciji sukoba koji bi predstavljali znak dobre vjere.

Zelenskij: Ukrajina se mora pomiriti s tim da neće u NATO

Podsjetimo, Zelenskij je danas rekao da "treba priznati" da Ukrajina neće moći pristupiti NATO-u, javlja AFP i podsjeća da je to jedno od glavnih pitanja koje poteže Rusija kako bi opravdala svoju invaziju na tu zemlju.

Predsjednik je to kazao na 20. dan invazije ruskih snaga koje bombardiraju ukrajinske gradove i u utorak su ubile pet osoba u prijestolnici Kijevu, dok se civili pokušavaju evakuirati humanitarnim konvojima, a parlament je produljio izvanredno stanje.

"Godinama čekamo da se vrata otvore, no također smo čuli da ne možemo pristupiti tom članstvu. To je istina i to se mora priznati", rekao je Zelenskij na videokonferenciji s čelnicima zemalja Združenih ekspedicijskih snaga, koalicije predvođene Velikom Britanijom.

Ratno stanje uvedeno je 24. veljače na razdoblje od 30 dana nakon što je Rusija pokrenula "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, kako je ona naziva, i to je najveći napad na neku europsku državu od Drugog svjetskog rata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kazao je kako se Ukrajina mora pomiriti s tim da neće ući u NATO, javlja AFP.

Pročitajte više