POMOZITE NAM ODABRATI Tko je luzer godine, Milanović ili Karamarko?

Foto: FaH/Index

POČETKOM 2016. godine Zoran Milanović bio je predsjednik SDP-a i (tehnički) predsjednik vlade. Tomislav Karamarko bio je predsjednik HDZ-a koji je pregovarao s Mostom o sastavljanju nove vlade.

Tokom prošle godine obojica su povukli niz suicidalnih političkih poteza, zahvaljujući kojima su danas obojica politički mrtvaci i samim time su glavni kandidati za titulu političkog luzera godine.


Pad Tomislava Karamarka

Iako je Karamarko i za vrijeme pregovora s Mostom želio postati mandatar vlade, vrlo brzo je postalo jasno da su mu šanse za to nikakve. Kako mu to nije uspjelo, u rekordnom roku izmislio je Tihomira Oreškovića kojeg je uz podršku Mosta postavio za premijera, dok je Karamarko postao prvi potpredsjednik vlade. No, pravi problemi za Karamarka su tada tek počeli.

Svakome tko prati politička zbivanja u Hrvatskoj bilo je savršeno jasno da se Tihomir Orešković neće dugo održati u premijerskoj fotelji, a nedugo nakon formiranja vlade krenuli su “bratoubilački” sukobi unutar vladajuće koalicije. Iako su vladu od samog početka počeli potresati ozbiljne afere, poput one s ministrom branitelja Mijom Crnojom koji je prijavio lažno mjesto stanovanja, a koju je otkrio Index, Karamarkov pad navijestila je afera Konzultantica.


Naime, kad je otkriveno da je supruga Tomislava Karamarka primala novac od MOL-ova lobista, bilo je pitanje vremena kad će šef HDZ-a postati politički mrtvac. Iako se Karamarko neko vrijeme pokušavao obraniti od optužbi, počeli su ga prozivati i premijer Orešković i sva sila Karamarkovih koalicijskih partnera iz Mosta, pa se još uvijek aktualni šef HDZ-a odlučio na salto mortale. Želio je, naime, izglasavanjem nepovjerenja vladi srušiti Tihomira Oreškovića, a potom u famoznom “preslagivanju” složiti novu saborsku većinu. Iako ga je njegov HDZ u tome podržavao do zadnjeg časa, Karamarko je i u tome bio potpuno neuspješan, pa mu je u konačnici preostalo tek da podnese ostavku na mjesto šefa HDZ-a.

Od relativnog pobjednika izbora i šefa najmoćnije stranke u državi do politički nebitnog pajaca koji je pokopao sam sebe - to je mogao samo Tomislav Karamarko.

Pad Zorana Milanovića

Ako ste mislili da se nitko ne može upucati u nogu kao Tomislav Karamarko - zaboravili ste na Zorana Milanovića. Tadašnji šef SDP-a uspio je izgubiti izbore od uvjerljivo najomraženijeg političara u zemlji, Tomislava Karamarka, a potom na izvanrednim izborima i od novog šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, unatoč činjenici da je HDZ u prvih pola godine bio zaslužan za vjerojatno najsmješniju i najneuspješniju vladu u povijesti neovisne Hrvatske.

Milanović je zaslužan i za vjerojatno najsuicidalniji politički potez godine - uoči izbora šef SDP-a našao se s predstavnicima ekstremno desnih veteranskih udruga koji su više od godine dana pokušavali srušiti SDP-ovu vladu šatoraškim prosvjedom, pa se pred njima hvalio “dedom ustašom” i spominjao Plenkovićevu “majku lekarku”, usput spomenuvši da mu se “fućka” za ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Baš kao ni nekoliko puta dotad, Milanović nije uspio šarmirati desne glasače, a takvim kretenskim izjavama je od sebe odbio i sve one s ljevice koji bi još glasali za njega, pa makar sa štipaljkom na nosu.

Tko je veći luzer?

Obzirom da su i Zoran Milanović i Tomislav Karamarko ove godine rušili rekorde političke gluposti, teško je odabrati koji je od njih dvojice veći luzer. I zato trebamo vašu pomoć - glasajte u Indexovoj anketi i odaberite luzera godine.

Pročitajte više