Pomozimo bolesnoj Kaštelanki: "Neću ozdraviti, ali htjela bih što duže ostati sa svojom djecom"

Foto: Index

32-GODIŠNJA Kaštelanka Ivana Boras, mlada majka četvero djece, prije godinu dana doznala je tešku i fatalnu dijagnozu. Trpjela je jake bolove u glavi, na Hitnoj su joj davali injekcije, ali to nije ništa pomoglo.

"Kada sam spomenula da sam počela govoriti zapetljano i da ne osjećam lijevu stranu tijela, doktorica me poslala na CT. Otkrili su četiri metastaze na mozgu. Punkcijom iz limfnog čvora na vratu ustanovili su da je to zapravo melanom. Onda sam otišla u Zagreb, doktor Paladino je operirao najveći tumor, drugo nije bilo moguće kirurški odstraniti. Dr. Henrick je gama nožem zračio ostale metastaze. Morala sam piti dosta tableta da mi se smanje otoci. Bilo je perioda da je bilo u redu, da su se čak malo počeli smanjivati. Davali su mi jedini lijek u Hrvatskoj koji smo imali, a to je Zelboraph, kemoterapija mi nije koristila. Nuspojave su bile strašne, niti sekunde ne smijem na sunce, jer dobijem strašne opekotine. Lijek je pomogao da se smanji metastaza na limfnom čvoru, ali su mi počeli problemi s mozgom, počelo je oticati oko metastaza pa su mi pojačavali lijekove. Na zadnjoj magnetnoj dr. Henrick je vidio pet novih lezija, a onda su našli još pet", priča nam Ivana.

"Nije me strah nuspojava jer djeca su mi tako mala"

"Ukinuli su mi Zelboraph koji djeluje samo šest mjeseci i poslali na zračenje mozga. To je zadnje što su u Splitu mogli napraviti. U drugom mjesecu je došao novi lijek Pembroluzimab. Pošto su u Splitu kratki s novcem, nisu ga mogli nabaviti. U pitanju su ogromne cifre, Zelboraph je tjedno koštao 22 tisuće kuna, ali to je išlo preko HZZO-a, sve preko Zagreba. Roditelji i suprug su se silno zabrinuli, hoću li umrijeti ako ne dobijem novi lijek. Suprug me odveo u Zagreb, povezao se s dr. Hercegom, koji me odmah primio na Rebro. Svi smo potpisali ministarstvu da nam se novi lijek odobri što prije. Odobren je prije dva dana, no nitko me još ne zove. Pembrolizumab bi trebala početi primati ovaj petak i to je jedini lijek koji mi može pomoći. Život nekome produži dvije godine, nekom manje, nekome ništa, potpuno je individualno", kaže Ivana. 

Raspitala se kod liječnika za mogućnost kombiniranja lijekova.

"Pitala sam jer sam čula da vani svi kombiniraju lijekove. Tražila sam mišljenje o Ipilimumabu, liječnik je bio malo skeptičan jer kombinacija može dovesti do ozbiljnih komplikacija, no pomogao je 60 posto ljudi koji su ga uzimali. Tumor nije nestao, ali žive. Mene nije strah nuspojava, jer djeca su mi tako mala...", rasplakala se Ivana. 

Sredstva koja su joj potrebna za terapiju s lijekom koji HZZO nije odobrio, dakle Ipilimumabom, su astronomska.

"Ta terapija nije za jedan dan, novac za lijek koji nije odobren, kako su mi izračunali, košta godišnje oko milijun i 40 tisuća kuna. Ja bih ga primala jedan do dva puta mjesečno, ta terapija oko 20 tisuća dolara dođe, ovisi o građi, kilaži. Udruga Sveti Jeronim pokrenula je akciju prošlog tjedna", kaže Ivana. 

"Borim se radi svoje dice"

Taj novi lijek donio bi joj nadu.

"Veći je postotak preživljavanja, ali ima strašne nuspojave. Ja se borim radi svoje dice, da nije njih, već bi čovik propuva s ovom našom birokracijom i svime. Kada se sjetim koliko sam papira morala ispisati. Suprugu je bilo jako teško od početka, mama i sestra su mi uskočile s dicom dok sam bila u bolnici. Htjela sam ih sama odgajati, nikada nikog nisam pitala za pomoć, a onda ti se sve u jednom trenu preokrene u životu", kaže Ivana Boras.

Svi koji žele pomoći hrabroj Kaštelanki koja se ne predaje mogu pomoći uplatom na žiro-račun u Privrednoj banci Zagreb. Broj računa je HR0623400091510869599.

 

 

Pročitajte više