Ponovljeno suđenje za Maestro počelo zahtjevom za izuzećem sutkinje Kršul



ZAHTJEV za izuzećem sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Ivane Kršul odgodio je početak ponovljenog suđenja bivšim potpredsjednicima Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josipu Matanoviću i Robertu Peši u slučaju "Veliki maestro". Naime, jutros je obrana odmah zatražila izuzeće sutkinje argumentirajući pristranost sutkinje jer je, kako kažu, tijekom prvog suđenja sudjelovala u odlukama o pritvoru optuženih u ovom slučaju.

Zahtjev za izuzećem uobičajena je praksa Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava, tvrdi obrana no konačnu će riječ donijeti predsjednik zagrebačkog Županijskog suda.

Podsjetimo, Vrhovni sud pozitivno je riješio žalbu te suđenje vratio na početak. Mataniću je prihvaćen dio žalbe koji se odnosi na davanje mita u slučaju ciglane u Ninu kada je  pouzdaniku Uskoka Jošku Kuzmaniću tvrdio da je Peša pristao primiti 200.000 eura mita. Peši je ukinuta dvogodišnja osuđujuća presuda. Valja naglasiti da je Vrhovni sud ukinuo i oslobađajuću presudu bivšem šefu Odjela nekretnina HFP-a Igoru Petlevskom, istarskoj odvjetnici Asji Piplović i poduzetniku Mladenu Jandričeku. Njihov je slučaj izdvojen.

Pročitajte više