Ponovno se sudi fra Šimi i bankarici, nadbiskup svjedočio da ništa nije znao

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

NASTAVLJENO je suđenje fra Šimi Nimcu, redovniku kojeg se tereti da je prodao crkvenu zemlju dok je služio u Baškoj Vodi, a potom novac sakrio u suradnji s bankaricom Jasminom Bilonić.

Devet godina nakon izbijanja afere i dalje ih se tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti. Na današnjem ročištu održanom na Županijskom sudu u Splitu, pred sucem Dinkom Mešinom, svjedočio je monsinjor nadbiskup Marin Barišić. Poricao je bilo kakvu umiješanost u poslove fra Šime i prodaje crkvene zemlje.

Nadbiskup tvrdi da nije ništa znao i da je fra Šimu danas vidio drugi put u životu

>> Fratru i bankarici se sudi za prodaju crkvene zemlje, nadbiskup pozvan za svjedoka

Nadbiskup je po dolasku istaknuo da je danas fra Šimu vidio drugi put u životu, a prvi put je bio kad mu je fra Šime došao s idejom da se crkvena kuća u Baškoj Vodi obnovi, na što mu je nadbiskup, kako kaže, pojasnio da je tome trebala prethoditi složena birokratska procedura. 

Barišić je istaknuo da je fra Šime tada spominjao i kako Crkva u Baškom polju ima zemljišta koja bi se mogla prodati te da mu je on na to odgovarao da "za to sada nije vrijeme". 

Kroz raspravu se iskristaliziralo i da je odobrenje za prodaju nekretnina trebao dati generalni vikar, ali i da fra Šime kao redovnik uopće nije trebao imati račun u banci. 

>> Fra Šime sve svalio na bankaricu: Želim vratiti novac i da odgovara za prevaru

Ispituju se svjedoci iz Crkve, do Uskrsa bi mogla stići nepravomoćna presuda

Sudac Dinko Mešin ujedno je i glasnogovornik Županijskog suda u Splitu. Ispričao nam je što predstoji u ovom suđenju. 

"Prva rasprava je bila u rujnu, tada su se osumnjičenici izjasnili da se ne smatraju krivima. Jučer i danas zakazane su bile rasprave na kojima su svjedočili fra Kodžoman i Željko Topić, a danas generalni vikar don Ivan Ćubelić i nadbiskup monsignor Marin Barišić. Ispitani su. Predložen je i novi svjedok Luka Lončar, koji bi trebao biti saslušan na raspravi 11. siječnja. Najkasnije do Uskrsa bi mogli imati nepravomoćnu presudu", kazao je Mešin. Na nju se, ako budu nezadovoljni, osumnjičenici opet imaju pravo žaliti. 

Fra Šimu i bankaricu se tereti da su kupovali jahte, auta i plaćali dugove crkvenim novcem

Podsjetimo, optužnica tereti fra Šimu da je za 1.3 milijuna eura tvrtki Sunčani Bast prodao oko 40 tisuća četvornih metara crkvenog zemljišta u Baškom polju, a bankarica ga je, prema optužnici, nagovorila da uzme novac sa župnog računa i prebaci ga sebi. Od tog su novca njih dvoje navodno kupili jahtu, automobil i platili dugove, a na računu bankarice se našlo i 2.3 milijuna kuna. 

Bilonić i fra Šime osuđeni su nepravomoćno na prvom suđenju održanom 2014. godine. Tad je fra Šime dobio dvije godine, a bankarica godinu i devet mjeseci. Vrhovni sud je ukinuo presudu krajem listopada 2019. godine i predmet vratio na ponovno suđenje.

Pročitajte više