Popijač bez natječaja dao posao Mačekovom partneru za 700 tisuća kuna



MINISTAR gospodarstva Đuro Popijač angažirao je za nedavno nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu koje je održano u Šibeniku tvrtku Max Sollers vlasnika Ivana Solde, poznatijeg po vođenju tvrtke Massol i to bez javnog natječaja.

> Bez Mačeka i Sanadera: Croatia Summit ove godine koštao tri puta manje nego inače

Soldo za kojeg se tvrdi da je u dobrim odnosima s bivšim glasnogovornikom Ive Sanadera Ratkom Mačekom, nakon niza medijskih napisa o Massolu prije godinu dana za minimalnih 20 tisuća kuna osnovao je novu tvrtku Max Sollers, a ove godine su odmah angažirani za usluge organiziranja sajmova i kongresa za ministarstvo gospodarstva u Šibeniku. Posao su "odradili" za  696 tisuća kuna.

Zanimljivo je kako tvrtka koja je odrađivala isti taj posao za puno zahtjevniji Croatia Summit s međunarodnim gostima, premijerima i ministrima, odradila cijeli posao za 293 tisuće kuna.

Kako je moguće da je posao u Šibeniku vrijedio dvostruko više upitali smo samog Popijača.

Jedno je Summit, drugo je savjetovanje

"Croatia Summit nije se održavao u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te nam stoga nije poznato što je sve ugovoreno.  XV. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu u Šibeniku se održavalo tri dana , a uključivalo je, između ostaloga, i Svečanu dodjelu nagrada poduzetnicima sa modnom revijom. S obzirom na navedeno, te dvije organizacije ne možemo uspoređivati", rekli su za Index u Ministarstvu gospodarstva.

Činjenica da nije bilo javnog natječaja, Popijačevo ministarstvo objašnjava zakonom odnosno famoznim dodatkom IIB u postupku sklapanja ugovora o javnim uslugama, odnosno radi se pozivni natječaj. Kako saznajemo pozvali su tri tvrtke od kojih je posao dobila Soldina tvrtka, koja je kako smo rekli, tek osnovana prije godinu dana s minimalnim kapitalom.

Napravili i više

"Prethodno smo prikupili nekoliko ponuda  iako prema Zakonu o javnoj nabavi nismo trebali, kako bi odabrali najpovoljniju ponudu. Također, smatramo da temeljni kapital nije mjerilo za nedobivanje posla jer i male tvrtke mogu odraditi poslove jednako kvalitetno kao i one s velikim temeljnim kapitalom", tvrde na kraju za Index iz Ministarstva gospodarstva.    

Pročitajte više