Popijač o brodogradnji: Zatvorit ćemo 8. poglavlje, a imat ćemo socijalni mir i radna mjesta

"OSIGURAT ćemo preduvjete za zatvaranje poglavlja 8, a istodobno sačuvati radna mjesta i socijalni mir u brodogradnji", rečeno je danas na sastanku na kojem su bili nazočni ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, potpredsjednik Vlade Petar Čobanković, ministrica financija Martina Dalić te ministar mora, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, kao i predstavnici sindikata.

Potpore nakon programa restrukturiranja

Naime, kako je naglasio Popijač, sljedećih dana iz Bruxellesa se očekuje pozitivno mišljenje o programima restrukturiranja tri preostala brodogradilišta odnosno 3. maja, Kraljevice i Brodotrogira. Plan za brodogradilišta podrazumijeva da će država preuzeti dug, a raspravilo se i kako će se moći realizirati potpore koje će brodogradilišta dobiti nakon prihvaćanja programa restrukturiranje.

"Potpore su ispregovarane s EU-om", rekao je ministar Popijač nakon sastanka dodajući kako će proces restrukturiranja trajati godinu do dvije do kada treba osigurati kontinuitet proizvodnje brodova.

Obećao je ministar...

Predstavnik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević izrazio je zadovoljstvo, kao i Vedran Dragičević iz Sindikata metalaca Hrvatske.

"Ministar će pomoći Upravi Brodosplita, ako ona ne uspije ništa novo ugovoriti do 30. lipnja, da se ugovori još 4 - 5 novih poslova s Tankerskom plovidbom", rekao je Dragičević dodajući da bi želio da država ostane vlasnik 25 posto brodogradilišta i nakon završetka privatizacije.

Pročitajte više