Popijaču umjesto pljuske: Nek´ se bavi svojim poslom, a ne obračunava s medijima

MINISTARSTVO gospodarstva, rada i poduzetništva Đure Popijača reagiralo je na Indexov tekst "Kosor tri puta mijenjala Pravilnik o cijenama goriva pa prihvatila onaj koji je odbila prvog dana na vlasti". Riječ je o temi kako se Pravilnik o cijenama goriva mijenjao tri puta do sada, a od kada je u srpnju 2009. godine premijerka Jadranka Kosor preuzela vlast nakon što ju je inaugurirao danas zatvoreni šef HDZ-a i premijer Ivo Sanader. Kosor je na kraju prihvatila nešto što joj se predlagalo u kolovozu 2009. godine.

> Popijačevo ministarstvo: Pravilnik o cijenama goriva nije se mijenjao po diktatu naftnih kompanija

> Kosor tri puta mijenjala Pravilnik o cijenama goriva pa prihvatila onaj koji je odbila prvog dana na vlasti

Podsjećanje na to što je premijerka Kosor izjavljivala prije i nakon svake nove izmjene Pravilnika u Ministarstvu gospodarstva smatraju "tendencioznim i pokvarenim". Ministarstvo bi vrlo rado demantiralo sam naslov teksta, no čini se da ne znaju kako. Naime, u svom odgovoru ministar Popijač tvrdi da su činjenice da se Pravilnik mijenjao tri puta potpuno drugačije da bi u sljedećoj rečenici priznao da su Pravilnici ipak mijenjani.

Pokvareni jer se sjetili izjava!?

"Pravilnici su se mijenjali, ali nikako po diktatu naftnih kompanija - odnosno distributera kako se tekstom imputira", stoji u reagiranju. Svatko se valjda češe ondje ga svrbi, pa tako i vladajuća klika, jer se nigdje u tekstu na koji se referira Ministarstvo ne spominje da su se Pravilnici mijenjali po diktatu naftnih kompanija. Činjenica da Popijačevo reagiranje na Indexov tekst spominje tako nešto, daleko je od opasnije od bilo kakve povrijeđene taštine ministra koji se našao uvrijeđen tekstom u medijima.

"Naglašavamo kako se ne radi ni o kakvim pokušajima premijerke Jadranke Kosor da u godinu i pol dana skroji cijene goriva", jedan je od Popijačevih bisera u reagiranju.


Ministra Popijača možda bismo shvatili i ozbiljno da nismo "toliko pokvareni" te se sjetili izjave premijerke Kosor koja je u travnju prošle godine dajući izjavu novinarima naložila ministru Popijaču da "Pravilnik o cijenama goriva treba uskladiti s realnim mogućnostima u kojima građani žive". Popijač je to i učinio tjedan dana kasnije s novim Pravilnikom.

Tada je bio Polančec ministar pa Popijač ne zna

Možda bi Popijača shvatili i ozbiljno da u rujnu 2009. godine nakon donošenja prvog Pravilnika Kosor nije izjavila "Uspjela sam zaustaviti rast cijena i u trgovinama zbog većeg PDV-a i rast cijena goriva". Ako ova dva slučaja ne dokazuju nakanu krojenja cijena goriva od strane premijerke, onda zaista ne želimo znati sklop razmišljanja ministra koji pretendira izvući državu iz krize. 

Činjenica da se Popijač uopće ne referira na sličnost prijedloga iz 2009. godine s novim Pravilnikom u ovom slučaju ne valja mu uzeti za zlo, jer tada je u njegovoj fotelji sjedio ministar Damir Polančec. Iako je i poanta samog teksta sličnost prijedloga iz 2009. s ovim današnjim kao lutanja da se do toga dođe.

Tko krivo informira građane?


Poseban biser je sam kraj reagiranja:

"Naglašavamo, kako u potrazi za senzacionalističkim vijestima ne smije biti ugrožen dignitet profesije odnosno jasnog, potpunog i točnog informiranja građana. Najvažnija profesionalna obveza je poštivanje istine odnosno činjenica, a što nije bio slučaj kod vašeg današnjeg teksta. U članku objavljenom na portalu Index hr. uopće se ne navode prave činjenice nego se slobodni komentari novinara predstavljaju činjenicama. Krajnji cilj teksta svakako nije informiranje građana", citat je iz reagiranja.

Budući da u svom reagiranju ministar Popijač nije demantirao ni jedan navod iz našeg teksta, jedino što možemo reći da svakako krajnji cilj ministra nije bio "informiranje građana" već još jedan performance puštanja magle iz Banskih dvora kakvih smo se nagledali posljednjih mjeseci.

Poručili bi na kraju ministru Popijaču da se umjesto obračuna s medijima bavi poslom za koji je plaćen.

Pročitajte više