KORONAVIRUS U SVIJETU

Popuštanje mjera u Europi: Italija, Poljska i Mađarska otvaraju parkove i restorane

Ilustracija: EPA

EUROPA je krenula s postupnim ublažavanjem mjera u vezi s koronavirusom. 

Španjolci su izašli na ulice kako bi se rekreirali vani nakon 48 dana izolacije, a ublažavanje mjera uskoro će osjetiti i teško pogođena Italija. 

Više od 242 tisuće ljudi je dosad zbog koronavirusa izgubilo život, a 3,4 milijuna diljem svijeta ih je zaraženo. 

Njemačka otvara pojedine škole

Nakon dva mjeseca najstrožih mjera u Italiji, drugoj zemlji po broju smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, ljudima će od sutra biti dozvoljena šetnja parkovima i posjet rodbini. 

Slična je situacija i u Mađarskoj, otvorit će se trgovine i muzeji, javni prostori, restorani, hoteli i bazeni - ali će restrikcije ostati snažne u Budimpešti, u kojoj je zabilježeno oko 70 posto slučajeva zaraze unutar zemlje. 

Njemačka također nastavlja s ublažavanjem mjera, pri čemu se očekuje otvaranje nekih škola, a Slovenija i Poljska će ponovno omogućiti rad pojedinim tvrtkama i korištenje javnih prostora. 

Francuska će djelomično ublažiti mjere 11. svibnja - uključujući i otvaranje škola za učenike nižih razreda osnovnih škola. 

Ipak, zdravstveni stručnjaci upozoravaju kako bi se virus mogao vratiti te apeliraju na društveno distanciranje, korištenje maski i više testiranja kako bi se zaraza lakše mogla pratiti. 

"Moramo održavati društveno distanciranje, maksimalnu razinu higijene i koristiti maske. Učinili smo najviše što smo mogli. Od ponedjeljka je sve na vama", rekao je talijanski službenik za hitne slučajeve Domenico Arcuri.

Španjolci moraju nositi maske

Unatoč zabrinutosti i obaveznom nošenju maski, u Španjolskoj su građani ipak zadovoljni konačnim popuštanjem mjera. 

"Nakon toliko tjedana zatočeništva silno sam htio trčati, izaći, vidjeti svijet. Sad sam kao dijete na Badnjak", rekao je jedan građanin Madrida. 

S druge strane Atlantika postoji jači pritisak što se tiče ublažavanja mjera. Gospodarstvo je na klimavim nogama, a deseci milijuna građana SAD-a su ostali bez posla.

Također, imaju najviše mrtvih od posljedica koronavirusa.

Florida s mjerama popušta sutra, a postoje znakovi kako zaraza popušta u nekim dijelovima zemlje. 

Međutim, snažan val zaraze hara zatvorskim sustavom koji je, s 2,3 milijuna zatvorenika, najveći na svijetu. 

Zatvorenici negoduju zbog neadekvatne zaštite i spore reakcije vlasti, a do nereda je došlo u zatvorima u dvije savezne države. 

"Kap je sada zbilja prelila čašu. Ovo je pakao", rekao je jedan službenik iz zatvora Marion u Ohiju. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više