Poraz vladajućih socijalista na lokalnim izborima u Španjolskoj, rasle desne stranke

Narodna stranka slavi pobjedu. Foto: EPA

Vladajući španjolski socijalisti jučer su na lokalnim izborima poraženi od oporbene Narodne stranke u godini kad četvrto najveće gospodarstvo u Europskoj uniji očekuju i parlamentarni izbori. 

Samo tri od dvanaest autonomnih pokrajina koje su glasale jučer ostaju pod kontrolom vladajućih socijalista. Oni su prije izbora sami ili u koaliciji vladali u njih deset. 

Nakon prebrojanih 99.89 posto glasova, oporbena Narodna stranka (PP) desnog centra ima 31.51 posto glasova, a vladajući socijalisti (PSOE) 28.11 posto. Treći je krajnje desni Vox sa 7.19 posto glasova. 

PP je tako dobio gotovo 2 milijuna glasova više nego na izborima 2019. godine, dok su socijalisti izgubili 400 tisuća glasova, a Voxu se podrška na razini cijele zemlje udvostručila, pokazuju podaci koje prenosi medij El Pais. 

„Karta se potpuno promijenila i ovo je poticaj za Alberta Nuneza Feijooa, novog čelnika PP-a, uoči izbora krajem godine”, rekao je agenciji Reuters Ignacio Jurado, politolog sa sveučilišta Carlos III.

Dobar rezultat PP-a ukazuje da bi oni na izborima u prosincu ove godine mogli s vlasti ukloniti vladajući PSOE. 

Socijalisti izgubili jedno od najvećih uporišta

Stranke na izborima u nedjelju nisu postigle jasne većine diljem Španjolske, osim u madridskoj regiji gdje je regionalna čelnica Isabel Diaz Ayuso iz PP-a ponovno pobijedila s apsolutnom većinom. 

Jurado ističe kako se desni blok pojačao, ali ne „dramatično”. „No taj je pomak dovoljan da se centar gravitacije prebaci s lijeva na desno”. 

Socijalisti su najviše poraženi u regijama Valencije, Aragona i Baleara, kao i u Extremaduri, inače jednoj od njihovih najvećih uporišta. 

"Tsunami koji je danas zahvatio sve španjolske regije zahvatio je i nas", rekao je na konferenciji za medije Javier Lamban, socijalistički čelnik Aragona na odlasku, priznajući poraz. 

Glasnogovornica PSOE-a Pilar Alegria rekla je kako rezultati nisu „ono čemu su se nadali”. 

U velikim gradovima poput Valencije i Seville, gdje se biraju i gradonačelnici, brojanje glasova ide u korist PP-a koji ima i apsolutnu većinu u Madridu. 

Povratak dvostranačke dominacije

Barcelona je iznimka među najvećim gradovima. Tamo je pobijedila stranka koja zagovara neovisnost Katalonije, no s toliko malom razlikom da će joj trebati dogovor sa socijalistima da zbaci trenutnu gradonačelnicu, krajnje lijevu Adu Colau. 

Izbori u nedjelju sugeriraju povratak dvostranačke dominacije u španjolsku politiku, nakon desetljeća u kojem su veću ulogu igrale treće stranke poput krajnje lijevog Podemosa i centrističkih Ciudadanosa. 

PP je nedjeljne izbore u kampanji najavljivao kao referendum o vladavini socijalističkog premijera Pedra Sancheza. 

"Samo glasanjem možemo početi okretati stranicu sančizmu", izjavio je u utorak šef stranke Alberto Nunez Feijoo, koristeći pogrdan izraz za Sanchezovu politiku.

Sanchez, na funkciji od 2018., upravlja četvrtim po veličini gospodarstvom eurozone u koaliciji s krajnje ljevičarskim Podemosom.

Pročitajte više