Poražavajuće brojke: Obama više nije favorit na predstojećim izborima

TEŠKI dani su pred američkim predsjednikom Barackom Obamom. Oporavak ekonomije nikako da krene, visoka stopa nezaposlenosti ne opada, a broj novih radnih mjesta u kolovozu je ostao na nuli.

Sve to rezultiralo je potpunim gubitkom povjerenja Amerikanaca u njegove sposobnosti, što su jasno pokazale i najnovije ankete. Zajedničko ispitivanje koje su proveli NBC News i Wall Street Journal pokazalo je da samo 44 posto ljudi još uvijek podržava njegov ostanak u predsjedničkoj fotelji, što je najniža brojka otkad je postao predsjednik. Istovremeno, samo 37 posto njihovih ispitanika smatra da se Obama na adekvatan  način obračunava s ekonomskim problemima.

Anketa ABC-a i Washington Posta pokazala je da preko 60 posto Amerikanaca njegovu politiku u pogledu ekonomije i otvaranja radnih mjesta karakterizira lošom, a čak trećina smatra kako su financijski u lošijoj situaciji nego na početku njegovog mandata. Čak 72 posto ispitanika Politicove ankete smatra da zemlje ide u potpuno pogrešnom smjeru, što je porast od 12 posto u odnosu na svibanj.

Perry i Romney se potpuno približili Obami


Ovi rezultati u potpunosti su odraz loše ekonomske klime, potaknute svađama u Kongresu oko limita zaduživanja te sniženjem američkog kreditnog rejtinga, a Obama se samo može nadati da će njegov dugoočekivani govor o ekonomiji, na rasporedu ovog četvrtka, povratiti malo nade među Amerikance. Obama tvrdi da će iznijeti konkretan plan oporavka, uz napomenu kako od Kongresa očekuje da će ga odmah prihvatiti i početi implementirati, jer "nije vrijeme  za političke razmirice".

A upravo su u sferi političke popularnosti Obami također počela drmati stolica. Još prije par mjeseci bio je uvjerljivo vodeći po anketama, i činilo se da nijedan republikanski kandidat nema ni blizu takvu podršku. Sad situacija već izgleda dramatično drugačije.

Anketa pokazuje da Obama u srazu s Perryem vodi 47 naprama 42 posto, a s Romneyem je praktično izjednačen, s povjerenjem birača od 46 posto naprama 45 posto. Takav je slučaj kada se Obamu suprotstavlja s konkretnim republikancima, ali je anketa po prvi puta pokazala da bi Obama izgubio od generičkog republikanskog kandidata 44 naprama 40 posto.

"Obama više nije favorit na sljedećim izborima. Reizbor je došao u veliko pitanje", zaključio je demokratski analitičar anketa Peter Hart.

Pročitajte više