POREZ NA NEKRETNINE Evo što se mijenja - neki će plaćati više, a neki i do 200 kuna manje

Foto: Index / Hina Tablica: Mfin

HRVATSKA od 1. siječnja 2018. godine počinje ubirati porez na nekretnine, koji bi prema onome što se vidi iz obrazloženja Ministarstva financija, trebao zamijeniti dosadašnju komunalnu naknadu

Komunalna naknada se do sada plaćala prema površini nekretnine, dok će se kod obračuna poreza uzimati u obzir još dva koeficijenta - stanje i starost nekretnine.

 

 

U Ministarstvu financija smatraju da će se uzimanjem u obzir starosti i stanja nekretnine izbjeći, kako kažu, dosadašnja "diskriminacija" jer su sve nekretnine jednake kvadrature na istom području bile jednako opterećene.

Uvođenjem ovog poreza, starije nekretnine plaćat će manje, dok će novije imati veće porezno opterećenje.

Prihodi od ovog poreza u potpunosti će ići lokalnoj samoupravi te će ona vršiti i njegovo prikupljanje.

Ministarstvo financija napravilo je izračun razlike komunalne naknade u odnosu na porez na nekretnine na primjeru stana u Opatiji površine 100 kvadrata u prvoj zoni.

Sada takav stan, bez obzira na godinu izgradnje i opremljenost plaća komunalnu naknadu od 1.044,00 kune, dok bi nakon uvođenja poreza na nekretnine stan izgrađen 1985. ostao na istom iznosu, noviji stan izgrađen 2008. godine plaćao bi 1.252,00 kune, dok bi stariji stan, izgrađen 1940. godine plaćao manje - 835,20 kuna.

Osim toga, uzimat će se u obzir i "dodatni sadržaji" kod nekretnine, kao što su bazeni, saune ili teniski tereni, koji povećavaju vrijednost nekretnine a time i iznos poreza.

Pročitajte više