Porezna objavila koliko su građani potrošili na Crni petak

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

NA OVOGODIŠNJI Crni petak, 25. studenoga, trgovci su u Hrvatskoj ispostavili 3.96 milijuna računa, 11 posto više no na isti taj dan lani, a vrijednost im je dosegnula 493 milijuna kuna, što je skok na godišnjoj razini od 16 posto, podaci su Porezne uprave iz sustava fiskalizacije.

Podaci iz sustava fiskalizacije u djelatnosti trgovine na malo, osim trgovine motornih vozila i motocikala, dostavljeni na upit Hine, pokazuju da je na prošlogodišnji Crni petak, 26. studenoga, fiskalizirano 3.6 milijuna računa, ukupne vrijednosti 424.1 milijun kuna.

Ovogodišnji broj i iznos fiskaliziranih računa očekivano je nadmašio i pandemijski Crni petak, onaj u 2020., i to za 19 posto u broju, a za 26 posto u iznosu, a i onaj iz 2019. godine, pri čemu je ove godine izdano četiri posto više računa, uz rast njihove vrijednosti za 16 posto, pokazuju podaci Porezne uprave.

Prošlog tjedna u trgovini potrošeno 2.5 milijardi kuna

Crni petak (Black Friday) kolokvijalni je naziv petka nakon Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Državama, koji označava početak predblagdanske kupovine. Taj se običaj, koji karakteriziraju sniženja u trgovinama, proširio diljem svijeta, pri čemu se popusti i promotivne prodaje najčešće protežu i na razdoblje dulje od samo jednog dana.

Podaci Porezne uprave tako pokazuju da je u proteklom tjednu na godišnjoj razini u trgovini na malo ostvaren skok u broju računa za pet posto, a u iznosu za 14 posto.

Pritom, od 21. do 27. studenoga ove godine izdano je 22.9 milijuna računa, čija je vrijednost dosegnula 2.5 milijardi kuna, dok je u razdoblju od 22. do 28. studenoga lani bilo izdano 21.8 milijuna računa, ukupne vrijednosti 2.2 milijarde kuna.

Brojke iz ovogodišnjeg tjedna nadmašuju i one iz pretkrizne 2019., kada su trgovci od 25. studenoga do 1. prosinca izdali 21.7 milijuna računa, čija je vrijednost dosezala 1.9 milijardi kuna.

Pročitajte više

 

Pročitajte više