Porezna od paušalca traži da plati 93 tisuće kuna: "Nemam taj novac, odselit ću se"

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

POREZNA uprava prije nekoliko je mjeseci krenula u češljanje poslovanja paušalnih obrtnika jer za dio njih smatra da su zapravo u prikrivenom radnom odnosu sa svojim klijentima, odnosno s tvrtkama za koje rade. 

Paušalni obrtnici koje poreznici proglase prikriveno zaposlenima morat će platiti poreze i doprinose na cjelokupne iznose koje su primili, odnosno prihod će im se tretirati kao bruto 2 plaća, što znači da bi mnogi narednih tjedana i mjeseci mogli dobiti rješenja da su dužni nekoliko desetaka ili stotina tisuća kuna, piše Telegram.

Radi se o iznosima zbog kojih bi mnogi mogli završiti pod ovrhama i dugotrajnim blokadama, a uglavnom se radi o ljudima iz IT sektora ili kreativnih industrija.

"Ja taj novac nemam, tražim opcije kako da odemo"

Porezna uprava je posljednjih mjeseci paušalnim obrtnicima slala upitnike na temelju kojih će utvrđivati je li netko prikriveno zaposlen. Telegram je razgovarao s jednim paušalcem kojem je Porezna ovih dana poslala zapisnik iz kojeg je vidljivo da smatraju da je u prekršaju te su napravili izračun prema kojem je za poreze i doprinose dužan preko 93 tisuća kuna.

“Ako stvarno dođe do naplate, moj će se život drastično promijeniti jer ja taj novac nemam. Nemam nikakvu imovinu, živim isključivo od svog rada, od toga koliko određeni mjesec uspijem prodati svojih usluga. Sa suprugom i djetetom od dvije godine živim u unajmljenom stanu, a situacija u kojoj aktivno tražim klijente kako bih otplatio navodni dug jako je demotivirajuća pa tražim opcije kako da odemo u inozemstvo", kaže paušalni obrtnik koji se inače bavi videoprodukcijom za strane i domaće klijente.

Prikriveni radni odnos utvrđen mu je za 2020. godinu, kada je imao 10 klijenata, od toga sedam iz Hrvatske, dva iz SAD-a i jednog iz Europske unije. No usprkos tome Porezna je odlučila da je bio prikriveno zaposlen. Naime, u šest mjeseci je od jednog klijenta primio 75 posto godišnjih prihoda.

"Nisam imao godišnje ni bolovanja, a moram platiti doprinose"

“Glavni kriterij po kojem utvrđuju nesamostalni rast jest imate li više od 50 posto prihoda od jednog klijenta. To je veliki problem jer paušalci koji rade samostalno teže tome da si osiguraju nekakav kontinuitet, da njeguju dobre odnose s klijentima. Ako, nakon što se približite 50 posto prihoda, morate prekidati suradnju, to će trajno narušiti odnos s tim klijentom, kao i cjelokupno poslovanje, kaže.

Kaže da će na ovaj zapisnik koji je dobio napisati primjedbu, ali da mu je telefonski sugerirano da će dobiti rješenje prema kojem mora platiti porez, bez obzira na to što u primjedbi napisao.

"Malo mi je teško to prihvatiti jer nisam imao plaćene godišnje odmore i bolovanja niti sam bio zaštićen elementima iz ugovora u radu, a zapisnik sugerira da bih trebao platiti doprinose i porez kao da sam primio bruto 2 plaću na račun", zaključuje.

Pročitajte više