SRAMOTNA ODLUKA POREZNE Interes Ivice Todorića važniji je od interesa javnosti

Foto: Index, Hina, 123rf

NA INDEXU već tjednima pokušavamo dobiti informaciju o tome je li bilo nagodbe između Porezne uprave i koncerna Agrokor oko poreznog duga. Podatke portala Debtwire, prema kojima je Todorićev koncern državi dugovao značajna sredstva za PDV, prvo je pokušao demantirati ministar financija Zdravko Marić izjavom da "zasad nisu uočeni nikakvi pojavni oblici koji bi ukazivali na izvanredno stanje". Ostalo je nejasno što bi to bili pojavni oblici izvanrednog stanja, ali jasan odgovor da duga nema nismo dobili. Dan kasnije oglasio se Agrokor koji je kazao da nemaju dospjelog poreznog duga, ali na "današnji dan". Bilo je to 17. ožujka.

Kako nam je zvučalo malo vjerojatno da tvrtka koja je zadužena na sve strane uredno podmiruje samo obaveze koje ima prema državi, a uzevši u obzir činjenicu da je aktualni ministar financija na poziciju u vladi došao direktno iz Agrokora, zatražili smo od Porezne uprave i Ministarstva financija da nam odgovore je li bilo nagodbe. Pozvali su se na poreznu tajnu koja ih sprječava u davanju informacija, pa smo im se obratili još jednom, zahtijevajući odgovor sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama.


Javnost mora znati je li bilo nagodbe

Naime, poznato je da je institut porezne tajne ukinut kada je riječ o listi dužnika. Za tvrtke koje imaju dug iznad 300.000 kuna tajna ne vrijedi, ako je dug stariji od 90 dana. U Poreznoj su nam isto tako pojasnili da se u slučaju odgode plaćanja dužnik neće nalaziti na toj listi. 

Zato smo insistirali na tome da nam odgovore na pitanje, smatrajući da javnost ima pravo znati je li bilo nagodbe i potencijalnog sukoba interesa u slučaju ministra Marića. Danas smo konačno dobili odgovor na to pitanje. U Poreznoj kažu da se izuzeće porezne tajne ne može primijeniti na Agrokor te da su stavili na vagu javni interes i štetu za zaštićeni interes.

Privatni interes tvrtke Ivice Todorića važniji je od javnosti

U Poreznoj upravi i Ministarstvu financija je, naime, prevagnulo mišljenje kako je privatni interes vlasnika tvrtke bitniji od javnog interesa. U resoru kojim vlada bivši Agrokorov direktor, test razmjernosti na koji su se pozvali prevagnuo je, očekivano, na stranu Ivice Todorića.

"Sukladno članku 16. Zakona o pravu na pristup informacijama, dana 20. ožujka 2017. godine u Središnjem uredu Porezne uprave proveden je test razmjernosti i javnog interesa, tijekom kojeg je zaključeno da u konkretnom slučaju javni interes ne prevladava u odnosu na štetu po zaštićene interese", odgovorili su na Indexov upit.

Protiv ovog rješenja Index će uložiti žalbu Povjerenici za informiranje.



Pročitajte više