Porezna upravo, kucaj "njima" na vrata, ako smiješ!

"HRVATSKA ga plaća. Nije on jedini koji ima Mercedes u Hrvatskoj. Sve te Mercedese plaća Hrvatska koja hoda pješice", kratak je odgovor urednice Globusa Jasne Babić na pitanje koje ponajviše ovih dana intrigira nas, "male Hrvate": otkud nezaposlenom branitelju, Vinku Žuljeviću Klici, novaca za Mercedes S550?

Inače, knjiga Jasne Babić, "Zagrebačka mafija" počinje upravo scenom u kafiću NBA u svibnju 2002. godine - ubojstvom agenta Veselina Marinova, kojeg je Klica u samoobrani ubio s pet metaka u glavu iz neposredne blizine. Govoreći o knjizi, Babić je u svojim ranijim intervjuima kazala da je Vinko Žuljević Klica "jedna od figura koje osvajaju zagrebačko podzemlje baš u drugoj polovici devedesetih godina. Kako se mijenja ideologija HDZ-a mijenja se i njen društveni supstrat. Kriminal 90-tih o kojemu pišem, ne bi postojao bez političke, pa čak i ideološke podrške i podloge".

Ortynski: Ima li Porezna uprava hrabrosti pokucati nekim ljudima na vrata ili ne?

Gotovo istovjetan odgovor na pitanje o porijeklu Klicine imovine dobili smo od Radovana Ortynskog, glavnog državnog odvjetnika u vrijeme suđenja Zločinačkoj organizaciji. Klica je bio svjedok u tom postupku.

"Nije on jedini koji vozi Mercedes, ima ih još. Ali to nisu pitanja koja meni trebaju postavljati novinari, postoje institucije u ovoj državi koje me nikada o tome ništa nisu pitale, a trebale su", kaže Ortynski. Dodaje - "to je problem Porezne uprave, pitanje je imaju li oni hrabrosti pokucati na vrata određenim ljudima ili ne? To nije problem nas građana".

Ministarstvo financija: Poreznu upravu se neopravdano napada

"Mi smo na to pitanje odgovorili Osobnim identifikacijskim brojem", kažu nam visoko pozicionirani izvori iz Ministarstva financija koji žele ostati anonimni. "Ne može se ništa dogoditi preko noći, za milog boga, te se stvari kompletno uvode u sustav, to se sada radi". Dakle, odgovor na pitanje odakle Klici Mercedes možemo očekivati uskoro, upitali smo.

"Ja neću govoriti ni o kome, nego o svima u Hrvatskoj koji će za svaku svoju kupovinu morati imati pokriće. Najlakše je napast nekoga! Poreznu upravu se neopravdano napada, mi smo ponudili odgovor OIB-om", odgovaraju u Ministarstvu.

Malić: Taj OIB funkcionira kao i sve ostalo - samo po potrebi

"Ja sam prije dva mjeseca objavio tekst o imovini uže obitelji bivšeg direktora HZZO-a Većeslava Bergmana. Uskok je tada zatražio od Porezne OIB provjeru njegovih stanova i automobila, a čuo sam da posjeduje i jednu vrijednu zbirku ručnih satova. Dakle, evo koliko je prošlo, skoro dva mjeseca i nikakvog odgovora. Ne znam koliko im treba, obično par sati. No, u nekim slučajevima i više mjeseci, a za neke je slučajeve pitanje hoće li ikada završiti provjeru. Taj OIB funkcionira kao i sve ostalo - samo po potrebi. Kako će funkcionirati, kad ne funkcionira Porezna uprava? Odnosno, funkcionira, ali sukcesivno, kako u kojem slučaju", kaže Gordan Malić, koji spada među novinare koji su ponajviše puta od devedesetih naovamo postavili pitanje o porijeklu imovine junaka crnih kronika.

"Nisu to pitanje postavljali samo novinari, nego i predsjednik Mesić", naglašava on. Opasne tipove koji voze skupe aute, a ne zna se kakvim se točno unosnim poslovima bave, dijeli u dvije skupine:

"Predsjednik Hvidre, Đakić, posjeduje, mislim, čak i bolji Mercedes od Klicinog"

"Postoje oni koji su se obogatili, a nisu vidjeli rata, nego su bili sudionici nekih drugih zbivanja u Zagrebu i drugim gradovima. Očito, postoje i sudionici Domovinskog rata koji su se obogatili i koji su koristili ratne zasluge. Žuljević se, na primjer, bogatio pred našim očima, a ne znamo kako. No, ako ćemo već preispitivati imovinu tih nekih naših bojovnika, trebalo bi pitati Josipa Đakića (sudionik Božićnog lova na veprove, zastupnik HDZ-a u Saboru, op.a.), predsjednika Hvidre, koji mislim da posjeduje čak i bolji Mercedes od Klicinog, a čija saborska plaća nije puno veća od vojnih invalidnina, odakle njemu novac za tako skup automobil", pita Malić. Za kraj smo upitali šefa zagrebačke Hvidre poznaje li kojeg branitelja, invalida, da je nezaposlen i ne plaća doprinose, a vozi skupog Mercedesa.

"Nemam vam ja pojma o tome. Ja sam išao u rat s Mercedesom, a danas idem pješke. Koliko branitelja vozi Mercedese to vam ja ne znam, ne bavim se time", kaže nam Ivan Pandža iz zagrebačke Hvidre.

A.B.
Foto: Nina Đurđević (Cropix)/Index/HDZ

Pročitajte više