Porošenko: Rat će završiti kad i posljednji komadić Ukrajine bude oslobođen

Foto: FAH

RUSIJA "ima još puno posla" prije nego joj se ukinu sankcije, istaknuo je  pred novinarima ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nakon susreta na vrhu s ruskim, francuskim i njemačkim kolegama u Parizu.

"Sankcije su mehanizam pritiska na Rusiju kako bi se zajamčilo poštivanje obveza koje je preuzela. Analizirali smo sve odredbe ugovora iz Minska i mogu reći da je pred Rusijom još puno posla", rekao je.

Ako se separatistički izbori ne ponište, "sankcije će se pooštriti", dodao je ukrajinski predsjednik. "Izražavam umjerenu nadu" da će separatisti poništiti svoje izbore, kazao je.

 Na summitu su "svi sudionici jasno i odlučno rekli" da je "nedopustivo organiziranje lažnih izbora 18. listopada i 1. studenog", istaknuo je Porošenko.

 "Pod pokroviteljstvom OESS-a počet ćemo čišćenje mina uz pomoć Njemačke i Francuske. Velik broj gubitaka nije prouzročila pucnjava nego eksplozija mina", rekao je.

Zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francois Hollandeom "pozvali smo na trenutačno oslobađanje ukrajinskih junaka zatvorenih u Rusiji", dodao je spomenuvši slučaj dvaju zatvorenika.

"Rat će se završiti kada i posljednji djelić ukrajinske zemlje bude oslobođen. Sve dok imamo okupiran teritorij, rat nije završen", upozorio je.

Pročitajte više