Porošenku zabranjeno da napusti Ukrajinu. Žestoko napao Zelenskog

Foto: EPA

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da je bio spriječen napustiti zemlju opisavši to politički motiviranim pokušajem da mu se onemogući rad.

Porošenko, predsjednik u razdoblju između 2014. i 2019., a sada oporbeni zastupnik, objavio je video koji ga prikazuje na graničnom prijelazu s Poljskom rekavši da su ga odbili i da drži dokumente koji pokazuju da ima službenu dozvolu za prelazak. S obzirom na izvanredno stanje, ukrajinski dužnosnici moraju dobiti posebno odobrenje za putovanje u inozemstvo.

Potpredsjednik ukrajinskog parlamenta Oleksandr Kornijenko kasnije je potvrdio da je poništio Porošenkovu dozvolu da napusti zemlju. Kornijenko je rekao da je zastupnicima dopušteno putovati na stranačke političke događaje, ali da je primio pismo, koje nije mogao komentirati, zbog čega je poništio dozvolu za Porošenkovo putovanje.

Spor dolazi usred polagano rastućih napetosti između vlade i oporbe - uglavnom oko unutarnjih pitanja kao što su proračuni i imenovanja - za razliku od gotovo potpunog jedinstva na početku sukoba. Porošenko je rekao da je planirao otputovati u Poljsku da pomogne u pregovorima o okončanju blokade vozača kamiona, a zatim u Sjedinjene Države kako bi ojačao potporu ukrajinskim ratnim naporima.

Uz svoju objavu napisao je poruku u kojoj je optužio administraciju predsjednika Volodimira Zelenskog za ukidanje dozvole i igranje politike uoči izbora. “Ovo je antiukrajinska diverzija”, napisao je Porošenko. "To nije samo ometanje diplomatskog rada cijelog mog tima, već nažalost i udarac obrambenim sposobnostima Ukrajine", poručio je.

Ured Zelenskog nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Porošenko, koji vodi oporbenu stranku Europska solidarnost, istaknuti je kritičar administracije Zelenskog.

Pročitajte više