Portorož: Regionalni stol pakta o stabilnosti

REGIONALNI stol Pakta stabilnosti u jugoistočnoj Europi održava se u utorak u Portorožu, a prisustvuje mu oko 300 predstavnika država, donatora i međunarodnih organizacija, među kojima u ime Hrvatske i državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević.

Kako je u svom govoru sudionicima skupa istaknuo posebni koordinator Pakta Erhard Busek, situacija u jugoistočnoj Europi danas je bitno drukčija nego prije pet godina kad je osnovan na summitu u Sarajevu u lipnju te godine, s ciljem stabilizacije regije, regionalne suradnje i obnove veza među narodima koji su bili u sukobu.

Uspjeh Pakta, po njegovim je riječima, u tome što je demokracija u svim državama postala nepovratan proces, sukobi su zaustavljeni, stope ekonomskog rasta su ohrabrujuće iako treba postići njegovu što bolju održivost.

Pred Paktom, unatoč tome, ostaje mnogo zadaća u srednjeročnom i dugoročnom razdoblju jer će spomenuta inicijativa davati potporu procesu integracije cijele regije u euroatlantske integracije. Upravo perspektiva članstva u EU i NATO bila je glavni motor stabilizacije i razvoja regije u zadnjih nekoliko godina, istaknuo je Busek.

Uspjehe koji su do sada postignuti u regiji treba isticati jer se ponekad pojavljuje i neopravdani pesimizam koji nimalo ne pomaže, istaknuo je Busek.

Od zemalja koje su u Pakt uključene kao "beneficiaries" (korisnice) Bugarska i Rumunjska mogle bi se Europskoj uniji priključiti 2007. godine, a nedavni pozitivan avis Europske komisije Hrvatskoj "ohrabrujući je signal za cijelu regiju", ocijenio je Busek.

Europska unija želi sve zemlje regije vidjeti u Europskoj uniji, što je "ambiciozna strategija", ali ujedno i jedina moguća, istaknuo je u svom nastupu na regionalnom stolu u Portorožu Janez Potočnik, supovjerenik Europske unije u općoj upravi za proširenje, zajedno s Guenterom Verheugenom.

Potočnik je rekao da je "zeleno svjetlo" koje je EU dala Hrvatskoj ujedno i pozitivan signal "svim zemljama zapadnog Balkana" u pogledu budućeg uključenja u EU. No, dodao je Potočnik, taj cilj mogu ostvariti samo uz vidljiv napredak u reformama i ispunjavanje obveza.

Kriteriji za članstvo u EU tim zemljama bit će isti koji su važili i za druge i neće biti "prečica" niti "brzih staza". Pristupi će biti individualni, ali je za sve zemlje u regiji izuzetno važno da shvate kako su uvjeti za članstvo u njihovom vlastitom interesu zbog jačanja demokracije i solidarnosti.

Slovenski premijer Anton Rop rekao je, pozdravljajući skup, da je temeljni uspjeh Pakta stabilnosti u tome što je donio mir i suradnju.

Slovenija je životno zainteresirana za dugoročnu stabilnost regije i njeno uključenje u euroatlantske institucije, a preko Pakta do sada je u različite programe investirala 11 milijuna eura. Rop je naglasio i potrebu na postizanju veće ekonomske stabilnosti i održiva razvoja u regiji, kako se ne bi razvila ekonomska "ovisnost" nekih država od međunarodnih ustanova.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u svom je prilogu u povodu rasprave o petoj godišnjici Pakta stabilnosti i njegovim budućim zadaćama istaknuo da politička stabilnost regije ovisi o ekonomskoj situaciji.

Koordinator Pakta stabilnosti Erhard Busek osudio je u svom nastupu nasilje koje je na Kosovu izbilo u ožujku, ali i naglasio da Pakt u toj pokrajini izvodi čak 20 različitih programa, više nego igdje drugdje.

"Pakt stabilnosti i dalje će podupirati integraciju Kosova u regionalne aktivnosti i prekograničnu suradnju u punoj suglasnosti sa rezolucijom 1244 UN-a, naglasio je Busek.

Dan ranije, kosovski mediji i njihov utjecaj na nasilje koje se dogodilo u ožujku bili su i jedna od glavnih tema kojima su se bavili sudionici konferencije, ovaj put u okviru stola za ljudska prava.

Pročitajte više