Portugal će na silu iznajmljivati prazne stanove, vlasnika se neće ni pitati

Ilustracija: Shutterstock

PORTUGALSKA vlada hvata se u koštac s nestašicom stambenog prostora nizom mjera, uključujući i uredbu o najmu praznih stanova bez privole vlasnika. Vlada premijera Antónia Coste objavila je u četvrtak navečer da će najam bez privole biti moguć ako u nekretnini nitko ne živi dulje od dvije godine.

Mjera je sastavni dio programa "Mais Habitação" (Više stanovanja), koji je najavljen u veljači i usvojen na vladinoj sjednici u četvrtak. Prema službenim procjenama, Portugal ima 10.3 milijuna stanovnika i više od 700.000 praznih stambenih objekata.

Costa je u četvrtak naglasio da će se nekretnine iznajmljivati bez privole vlasnika samo u gusto naseljenim regijama i da će uredba u načelu obuhvaćati samo stanove. Vlada planira i subvencije za gradnju cjenovno pristupačnih stanova i obustavlja izdavanje dozvola za najam nekretnina za odmor.

Lisabon želi zamrznuti najamnine

Lisabon također želi trajno zamrznuti najamnine u postojećim ugovorima i ograničiti njihov rast u novim ugovorima na dva posto godišnje, što će iznajmljivačima osigurati porezne olakšice, a neiskorištene nekretnine u državnom vlasništvu planira dati u najam.

Kontroverzni program "zlatnih viza", koji strancima nudi dozvolu boravka u zamjenu za ulaganja u nekretnine, bit će ugašen. "Budući da nemam čarobni štapić koji kamen u tren oka pretvara u useljivu kuću, moramo uvesti mjere kako bismo poboljšali situaciju", rekao je Costa.

Paket sada ide u parlament na raspravu i glasanje, dodao je premijer. Njegova vlada ima apsolutnu većinu zastupničkih mjesta.

Pročitajte više