Portugal danas odlučuje o potpunoj legalizaciji eutanazije

Foto: EPA

ZASTUPNICI portugalskog parlamenta će danas glasati o zakonu koji bi dopustio medicinski potpomognuto samoubojstvo u određenim okolnostima, nakon što je konačna verzija zakona odobrena na odboru u srijedu. Za odrasle će eutanazija biti dopuštena samo ako je želja "trenutna i opetovana, ozbiljna, slobodna i informirana", a osoba se nalazi "u situaciji patnje velikog intenziteta, s definitivnom ozljedom ekstremne težine ili ozbiljnom i neizlječivom bolešću".

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da otprilike polovica birača u ovoj većinski katoličkoj zemlji podržava legalizaciju medicinski potpomognutog samoubojstva, dok se Crkva oštro protivi. Socijaldemokratska stranka (PSD) je pozvala da se prekine zakonodavni proces i raspiše referendum, ali je taj prijedlog odbijen. 

Prijedlozi za dopuštanje medicinski potpomognutog samoubojstva u Portugal su prvi put odobreni 2020. godine, što je potaknulo pisanje međunarodnih medija o tome kako je Portugal trebao postati tek četvrta europska zemlja koja će dopustiti eutanaziju. Međutim, portugalski konzervativni predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa je doveo u pitanje zakonitost dijelova zakona, poslavši ga Ustavnom sudu. 

Eutanazija potpuno legalna u tri europske zemlje

Ustavni sud je potvrdio ispravnost njegovih zamjerki zbog nepreciznosti zakonskog teksta, tako da je parlament potom preoblikovao prijedlog zakona kako bi udovoljio primjedbama. Kada je nova verzija zakona poslana predsjedniku u studenom prošle godine, on ga je ponovno blokirao, upotrijebivši svoj "politički veto" i koristeći argument da su klauzule koje opisuju terminalnog bolesnika kontradiktorne. 

Proces je dodatno zaustavljen jer je predsjednik nakon stavljanja veta raspustio parlament i raspisao prijevremene opće izbore. To je značilo da će zakonodavni proces za eutanaziju morati započeti ispočetka. Na prijevremenim izborima, većinu je osvojio socijalist Antonio Costa, prenosi BBC

S novom vladom koja snažno podupire načelo medicinski potpomognutog samoubojstva, ubrzo je počeo rad na novom zakonu. Novi zakon je vrlo sličan prethodnom, iako su dodani uvjeti za minimalno razdoblje od dva mjeseca od podnošenja zahtjeva i psihološke procjene osoba koja ga izrađuje.

Budući da reformu podupiru i mnogi oporbeni političari, trebala bi lako proći. U teoriji, budući da se radi o novom prijedlogu zakona, predsjednik bi ponovno mogao upotrijebiti svoj veto, ali to se smatra malo vjerojatnim. Eutanazija je potpuno legalna u tri europske zemlje: Belgiji, Luksemburgu i Nizozemskoj.

Pročitajte više