Portugalski socijalisti i komunisti spremni na rušenje vlade desnog centra

Foto: Hina

VIJEĆE za unutarnju politiku portugalske Socijalističke stranke jučer je kasno navečer preporučilo svojim zastupnicima da započnu s postupkom izglasavanja nepovjerenja manjinskoj vladi desnog centra.

Socijalisti (PS) su prošlog tjedna formirali savezništvo s komunistima na krajnjoj ljevici u potezu bez presedana, glasanje o povjerenju je najavljeno za sutra.

PS u koaliciji s komunistima i njihovim saveznicima ima 122 mjesta u parlamentu od 230 članova. "Formiranje i odobravanje (nove) vlade u parlamentu je zagarantirano," ocijenilo je vijeće u priopćenju za medije.

Koalicija desnog centra s premijerom Pedrom Passosom Coelhom je relativni pobjednik izbora održanih 4. listopada, ali je izgubila parlamentarnu većinu koju je uživala od 2011. godine. 
     
Socijalisti, koji su bili drugi na izborima, žele izglasati nepovjerenje vladi kako bi dokinuli mjere štednje na koje se Lisabon obvezao u zamjenu za međunarodnu financijsku pomoć. 

Savezništvo između PS-a, Komunista i njihovih saveznika je prvo takve vrste od rođenja demokratskog Portugala u 1974. godini i prije samo nekoliko tjedana je slovilo kao nemoguće, piše AFP.

Coelho: Ljevica bi mogla upropastiti Portugal

"Nerealna" politika vlade koju bi uspostavile lijeve stranke mogla bi prouzročiti "propast Portugala", upozorio je u ponedjeljak premijer Pedro Passos Coelho, dan uoči najavljenog pada njegove nove manjinske vlade desnice.


"Neću pristati na negativnu politiku upropaštavanja Portugala", rekao je na predstavljanju svog programa u parlamentu.

Premijer je optužio oporbenu ljevicu da želi provesti "kratkoročan i nerealan program koji se temelji na želji za povratkom sveprisutnosti države" i koji će "biti shvaćen kao prijetnja oporavku javnih financija".

"Štednja nikad nije bila pitanje izbora, nego nužnost", istaknuo je Coelho u ponedjeljak, pozivajući na "mudrost i poštovanje žrtve koju su podnijeli Portugalci".

"Razinu mjera štednje određuju konkretne okolnosti u kojima naši vjerovnici ocjenjuju našu sposobnost izvršavanja obveza", rekao je.

Pročitajte više