Posao nabave brzih testova za škole dobila je firma iz Pule o kojoj smo već pisali

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

RAVNATELJSTVO za robne zalihe provelo je postupak otvaranja i analize ponuda za nabavu brzih antigenskih testova (BAT) za samotestiranje učenika te je donesena odluka o nabavi tri milijuna komada testova, izvijestilo je jučer Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Cijena BAT-a je 6.95 kuna s PDV-om. Prva tranša od milijun testova bit će isporučena najkasnije do 9. veljače, a ostatak od dva milijuna testova bit će isporučen u roku 14 dana.

Tko je dobio posao?

Posao nabave testova dobila je tvrtka iz Pule o kojoj je Index već pisao.

Kako je potvrđeno Telegramu, tvrtka koja će nabaviti testove je Medical and pharm trading d.o.o. iz Pule, osnovana 2019. godine koja je u posljednja tri mjeseca već nabavila 3 milijuna testova za Robne zalihe.

Kako smo istražili, samo prošle godine firma je iz državnog proračuna dobila 6.8 milijuna kuna, a 2020. godine dobila je nešto više od 2 milijuna kuna. Brze testove od nje nabavljaju i neki lokalni zavodi za javno zdravstvo.

Tko su oni?

U ožujku 2020. objavili smo da vlada daje 19 milijuna kuna za maske firmi koja je osnovana pet mjeseci ranije. Dan kasnije vlada je objavila kako odustaje od toga jer su dobili donaciju.

Dominik Gjoni, vlasnik Medical and pharm tradinga, tada je Indexu izjavio kako mu posao "ide dalje. "Imamo jako puno narudžbi i trenutno imamo najpovoljniju cijenu", otkrio nam je.

No, svega desetak dana kasnije, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta isplatilo je Gjonijevoj firmi nešto više od milijun kuna, a kako nam je tada odgovorilo Horvatovo ministarstvo, to nije bilo sve. "Također, dodatno je od društva naručeno (a sukladno novoiskazanim potrebama) 503.000 zaštitnih rukavica (nitrilne i latex), 62.500 zaštitnih nazuvaka te 18.700 zaštitnih kapa. Ukupna vrijednost ove robe je 449.400,00 kuna s PDV-om, koji će se isplatiti po isporuci robe, što u konačnici čini ukupan iznos od 1.716.275,00 kuna s PDV-om naručene robe od navedenog društva“, poručili su nam iz Ministarstva gospodarstva.

> Doznajemo: Vlada kupila maske od tek osnovane firme, iste one od koje su već odustali

Tada smo pričali i s vlasnikom firme

Pričali smo relativno kratko, čim smo se predstavili, izgovorio je: "Koje je pitanje?".

Imali ste onaj posao s vladom...

"Tako je, koji je storniran, da, i više nemamo ništa, da, recite koje je pitanje...

Međutim, nakon toga ste isporučili maske i zaštitne rukavice vladi?

"Ne, vladi ne, to nije... nismo isporučili...

Ministarstvu gospodarstva.

"Dobro."

Je li tako?

(Tajac). "Recite, koje je pitanje sada, recite."

Pa kako je ipak došlo kasnije do realizacije dijela posla?

"Ali kakve veze to ima zašto smo, zašto to, vas zanimam ja, znači, pored još tisuću firmi koje su poslovale što s ministarstvima, što s bolnicama? Kakve veze mi sad imamo s time, jel?"

Zato što je objavljeno da se odustalo od posla, pa se desetak dana kasnije...

"Ali to nema, ali to nije dio posla, to nije taj posao, znači, mi nemamo veze s time, jel. Dakle, to nema veze, znači to nema veze s maskama. Probajte ispitati koje su još firme uključene, jer svi drugi gospodarstvenici su se mogli prijaviti i zatražiti, jel, ponuditi robu, jel, koju su isporučili što ministarstvima, što bolnicama i tako dalje. Tako da to sad nema veze uopće s poslom koji je trebao bit. Taj posao je storniran i to je to, a dalje poslovne naše račune i ponude koje mi radimo, šta mi ne bismo smjeli raditi, jel, po toj logici, po vašem pitanju..."

Smijete raditi...

"E, pa onda?"

Samo vas smijem pitati o poslovima s državom. U čemu je problem?

"Ne, ne, to nije posao s državom."

Ovo je plaćeno iz proračuna.

"Neću više nikakve komentare davati. To probajte pitati državu. Nemam pojma. Pozdrav."

Nemate pojma?

Odgovor nismo čuli. Gjoni je prekinuo vezu. Ostalo je nejasno što nema pojma i zašto je kazao da isplata Ministarstva gospodarstva "nema veze s maskama", kad su iz Ministarstva gospodarstva rekli da su od njegove firme kupili maske.

Pročitajte više