POSJET KINIMA U V. BRITANIJI OPAO U 2003. GODINI

Broj posjetitelja britanskih kinodvorana pao je prošle godine prvi put od 1998., javlja BBC ovih dana. L

Broj kupljenih kinoulaznica u 2003. godini pao je na 167,3 milijuna, što je 5 posto manje od rekordnih 176 milijuna u 2002., tvrdi britansko Vijeće za film.

Ta brojka je još uvijek druga najveća u posljednjih 30 godina, s ukupnom zaradom u britanskim i irskim kinima od 809 milijuna funti.

Loša posjećenost prošlogodišnjih blockbustera kao što su "Hulk" i "Matrix Revolutions" vjerojatno je pridonijela padu.

Filmska je industrija doživjela procvat u zadnjih nekoliko godina, potaknuta uspjesima hitova kakvi su bili "Gospodar prstenova" i "Harry Potter". Kao rezultat prošlogodišnjeg pada, zarada u kinodvoranama je pala za 2,7 milijuna funti u odnosu na 2002., no Vijeće za film je još uvijek optimistično.

"Još je prerano reći da li je to početak trenda opadanja ili samo jedan mali val. Činjenica jest da je 2003. bila druga najbolja godina u britanskim kinodvoranama u posljednjih 30 godina", kaže predstavnik Vijeća i dodaje: "Možda je to posljedica toga što neki veliki blockbusteri nisu imali takav uspjeh u Britaniji ili drugdje kao što se očekivalo".

Brojevi pokazuju da su tri od deset najunosnijih filmova bili koproducirani u Britaniji: "Zapravo ljubav", "Djevojke s duplerice" i "Johnny English".

U prvih deset dominira "Gospodar prstenova", koji je zaradio 54 milijuna funti u Velikoj Britaniji. "Potraga za Nemom" zaradila je 37 milijuna funti, a romantična komedija "Zapravo ljubav" 35 milijuna. "Djevojke s duplerice" zaradile su 20 milijuna funti, a "Johnny English" 19 milijuna.

Filmska industrija je u zamahu od 1980-ih, kad je 1984. doživjela najnižu točku prodaje ulaznica od 54 milijuna, zbog popularnosti kućnog videa. Procvat je počeo otvaranjem multipleks kinodvorana u predgrađima i preuređivanjem kinodvorana u centrima gradova. Prošle je godine rekordnih 729 milijuna funti uloženo u britansku filmsku produkciju.

(Hina) xpgo ybnš

Pročitajte više