Posjetitelji parka Grand Canyon možda su godinama bili izloženi radijaciji

Foto (nije fotografija događaja u članku): 123rf

ZBOG uranove rude koja se nalazila u sklopu muzeja Nacionalnog parka Grand Canyon, posjetitelji i zaposlenici parka možda su bili izloženi povišenim razinama zračenja, piše CNN.

Elston Stephenson, voditelj sigurnosne službe parka Grand Canyon, izjavio je za CNN kako je prošlog ljeta tražio od vodstva nacionalnog parka i ministarstva unutarnjih poslova da upozore zaposlenike i turiste na povišene razine zračenja u parku.

Trebali su biti obaviješteni

Vodstvo parka i ministarstvo nisu mu odgovorili na dopise te je 4. veljače ove godine poslao upozoravajuću poruku svim zaposlenicima parka Grand Canyon.

"Ako ste se između 2000. i 2018. godine nalazili u Zgradi muzejske zbirke (2C), bili ste 'izloženi' uranu, prema definiciji OSHA-e“, napisao je u mailu koji je poslao zaposlenicima.

"Molim vas, shvatite, to ne znači da ste kontaminirani ili da ćete u budućnosti imati nekih zdravstvenih problema. To samo znači da ste se nalazili u blizini urana i da ste, zakonski gledano, o tome trebali biti obaviješteni“, objasnio je.

Razine zračenja nisu štetne za javnost

Služba nacionalnog parka trenutno istražuje što se dogodilo i koliko su štetne razine zračenja u muzeju Nacionalnog parka Grand Canyon.

"Uran se prirodno nalazi u stijenama Nacionalnog parka Grand Canyon. Prema nedavno provedenom istraživanju koje je mjerilo razine zračenja u zbirci nacionalnog parka, nisu zabilježene razine zračenja više od onih koje su prisutne u okolišu. Također, nisu uočene razine zračenje koje bi bile štetne za javnost“, napisali su u priopćenju.

Kante pune urana

Stephenson, pak, za CNN tvrdi da je početkom lipnja prošle godine saznao za tri velike kante pune uranove rude koje su skoro dva desetljeća bile pohranjene uz preparirane životinje koje se izlažu u muzeju. Rekao je kako je odmah kontaktirao službu nacionalnog parka kako bi upozorio na opasnost od radijacije.

Prema izvješću specijalista za zaštitu od zračenja koji je 14. lipnja 2018. godine odgovorio na Stephensonovo upozorenje, rezultati ispitivanja pokazali su da su razine zračenja bile više od onih u okolišu samo u blizini spremnika, no da na drugim mjestima nisu bile povišene.

Negdje bacili uran

Stephenson je nakon toga podnio tužbu Administraciji za sigurnost i zdravlje na radu (Occupational Safety and Health Administration, OSHA) koja je odmah reagirala i poslala inspektore u zaštitnim odijelima kako bi provjerili muzej. Inspektori su, tvrdi Stephenson, primijetili da su zaposlenici parka vratili prazne spremnike nakon što su negdje bacili uranovu rudu.

"OSHA još uvijek istražuje slučaj koji je prijavljen 28. studenoga prošle godine", izjavio je glasnogovornik OSHA-e Leo Kay za CNN, odbijajući pritom detaljnije komentirati aktivnu istragu.

Pročitajte više