Uskoro poskupljenje plina i struje. Evo kako bi se porast mogao kretati

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

POSKUPJET će plin i struja. Govorio je o tome na nedavnoj konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković.

Tri seta mjera

Konkretno, do povećanja cijena energenata bi trebalo doći u travnju.

>>VIDEO Plenković: Od travnja poskupljuju plin i struja, idemo s tri seta mjera

"Ići ćemo s tri seta mjera - povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Smjer kojim će vlada ići je da proširi polje primjene, ostavit ćemo mogućnost da se time plaćaju i režije plina. Vjerojatno ćemo proširiti i opseg kućanstava koji primaju tu naknadu. I treće - podići ćemo taj iznos, a koliko, procijenit ćemo kad vidimo koliko će energenti poskupjeti", rekao je Plenković.

 

"Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP", rekao je.

"Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno. Tu ćemo pokazati još jednom da interveniramo svaki put kad nam je prioritet očuvati ekonomski i socijalni standard građana", rekao je.

Grozdanić: Cijena struje će rasti, ali više se bojim porasta cijene plina

Energetičar i energetski ekonomist Igor Grozdanić za Index je rekao da u ovoj godini ipak neće doći do značajnijeg porasta cijena električne energije, što posebno vrijedi za građane.

"Cijena električne energije će kontinuirano rasti iz godine u godinu, ali s vrlo malim postotkom. Drugim riječima, nema stabilizacije cijena i nema padanja cijena ovog energenta. Prošlo je vrijeme jeftine energije! Cijena električne energije može samo rasti u idućem razdoblju", naveo je on.

"No, postotak u kojem će cijena rasti bit će vrlo malen", govori.

Kaže da se više boji cijena prirodnog plina nakon 1. travnja.

"Tu cijene još uvijek ne znamo. Građani sad plin plaćaju 19 eura/MWh, a moglo bi otići na preko 45 eura/MWh, pa i više. Zasad se vjeruje da bi cijena s PDV-om otišla na oko 43 eura/MWh, međutim više ćemo saznati krajem veljače, a i država je obećala smanjenje PDV-a na plin s 25 posto na 5 ili 13 posto, iako bi možda trebalo i osloboditi naše potrošače i uvesti cijenu plina bez ikakvog PDV-a za građane", napomenuo je.

"Vaučeri bi trebali biti barem 100 posto veći nego što se predviđa"

Pitamo ga što misli o prijedlogu vlade o uvođenju vaučera. Radi se o iznosu od 200 kuna.

"Francuzi su dali vaučere za 5.8 milijuna kućanstava na 100 eura, naši vaučeri bi trebali biti barem na 400 kn ili 100 posto više nego što se predviđa. Talijani također daju vaučere, kao i Španjolci, koji su osigurali 3 milijarde eura za ove šokove oko cijena energenata", navodi.

Rekao je kako je trenutno u javnoj raspravi od 27. siječnja prijedlog Metodologije za određivanje iznosa tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom. Kaže kako je cilj pokušati zaštititi osjetljive kupce od prevelikih fluktuacija cijena na tržištu.

"Naime, svrha zajamčene opskrbe je osiguranje kontinuiteta opskrbe u poduzetništvu koje ostaje bez opskrbljivača, a alternativa je isključenje. HERA je uočila da je važeća Metodologija "preosjetljiva" na maksimalne iznose kvartalnih cijena za temeljne i vršne proizvode u naredna četiri kvartala", rekao je.

"Zato će se u ovoj novoj Metodologiji kod određivanja referentnih cijena koristiti prosječni iznos za sljedeća četiri kvartala na burzi HUDEX, umjesto maksimalnih iznosa. Također se uvodi i opskrbna naknada. Iznose tarifa od 1. travnja HERA će odrediti do 15. ožujka, a Metodologija bi na snagu trebala stupiti do 1. ožujka", kaže.

"Trenutno stanje najopasnije je za mala i srednja energetska poduzeća"

Pitamo ga i kako gleda na trenutno stanje s cijenama električne energije i plina u zemljama Europske unije.

"Svakako je vrlo neugodno gledati ovako veliki porast cijena. Zajedničko velikim proizvođačima i distributerima je da su imali značajan pad dobiti tijekom 2020. i 2021. godine te da sada naglo oporavljeno gospodarstvo i promet trebaju energiju, što bi značilo da je potražnja veća od opskrbe i da je logičan porast cijena energenata", govori. 

"Proizvodni kapaciteti za proizvodnju električne energije dodatno su smanjeni zatvaranjem termoelektrana na ugljen i nuklearnih elektrana u Europi. Dogodila se i manja proizvodnja vjetrenih elektrana tako da su cijene prirodnog plina i emisijskih jedinica praktički najvažniji čimbenici u definiranju cijene električne energije na tržištu", zaključio je.

Poručio je kako "naznake trenda smanjenja ili stabiliziranja cijena električne energije ima, ali tek na višegodišnjoj razini, što i nije dobro". 

"Trenutno stanje najopasnije je za mala i srednja energetska poduzeća i male opskrbljivače koji neće moći pratiti visoke cijene energenata", kaže.

Lalovac: Ministar ne kaže koliko će biti povećanje, a ima podatke

Podsjetimo, jučer je ovu temu komentirao i nekadašnji ministar financija Boris Lalovac.

Lalovac o rastu cijena: Ovo je tek početak, umirovljenicima će biti najgore

"Vidimo cijene plina, poduzetnici su dobili veće račune, sigurno će to utjecati i na cijene njihovih usluga. Već sad poduzetnici kalkuliraju s travnjem, sad već povećavaju cijene.

A poslije toga dolazi turistička sezona, kad se i inače malo korigiraju cijene. Taj porast cijena mogao bi još potrajati", govori.

Govoreći o tome koliki bi mogao biti skok cijena plina i struje, kaže:

"Nažalost, kad ministar gospodarstva ne kaže koliko je, a on ima podatke i ne želi izaći u javnost, teško je davati informacije, a nemam ih. Ovo su sve nagađanja.

Nije dobro jer se spekulira brojnim iznosima. Vjerojatno još rade kalkulacije. Povećanje cijena uvijek izaziva strah. On zna, ali neće još izaći s tim dok ne naprave protumjere", govori Lalovac.

Pročitajte više