POSLJEDNJA NADA BRITANACA Pogledajte tajni bunker izgrađen da preživi nuklearni udar

Screenshot: YouTube

DUBOKO ispod brda u Worcestershireu nalazi se mreža skrivenih tunela, piše BBC Future. Nekad je tamo bila tajna tvornica aviona, a kasnije su prenamijenjeni kako bi zaštitili Ujedinjeno Kraljevstvo u slučaju nuklearnog rata. Vlada je odavde namjeravala voditi zemlju.

Zaklada Drakelow Preservation želi obnoviti tunele te dio otvoriti kao muzej.

Kad su gradovi diljem UK-a bili napadani tijekom rata, vlada je izgradila podzemne tvornice, daleko od većih gradova. Ista ta udaljenost i zaštićenost će Drakelow kasnije učiniti idealnim mjestom za preživljavanje nuklearnog napada.

Ulaz koji danas koriste volonteri naziva se Adit A; većina brda oko ulaza je ogoljena te su jasno vidljivi radovi na ulazu. Nakon prolaska kroz teška čelična vrata posjetitelji bi se trebali skinuti, spaliti odjeću i dekontaminirati se.

Jedna od prvih prostorija sadrži spremnike s vodom, koji mogu pohraniti pitke vode za tri mjeseca. Još su uvijek puni, jer nisu mogli biti premješteni kad je lokacija napuštena.

Izgradnja tunela započela je 1941. godine, a tvornica je počela s radom 1943. godine.

Duboki udar

Kao što možete očekivati od trake za proizvodnju, Drakelow je dizajniran za učinkovitost. U svakom se tunelu nalazi WC. "Ideja je bila da radnici što manje vremena troše na odlaske na zahod", objašnjava volonter Michael Scott. U sredini postrojenja je kantina u kojoj je moglo jesti do 700 zaposlenika.

Na nekim su mjestima tuneli obloženi čelikom. Ovdje se radilo na strojevima koji su proizvodili najviše topline.

Primjere podzemnih postrojenja možemo naći i u Njemačkoj. Najveće je bilo Mittelwerk, ali nakon rata ono je razrušeno. Najzanimljivija mreža tunela je niz od sedam struktura koje čine Projekt Riese. Nikad nisu završeni, a dokumenti o njihovoj svrsi su uništeni.

Dizajnom su veoma slični Drakelowu, ali puno manji. Glavni dio projekta Riese bio bi dvorac Ksiaz, a tuneli su vjerojatno trebali služiti kako tvornice ili spremišta municije.



Hladna utjeha

Tajna vojna gradnja nije prestala s krajem Drugog svjetskog rata. Vlada UK-a je 1949. godine započela gradnju 15 utvrđenih ratnih soba diljem zemlje. Te zgrade ne bi mogle zaštititi svoje stanovnike u slučaju nuklearnog rata te su bile preblizu većih gradova koji su mogli biti meta napada. Čak ih je pet bilo u Londonu.

Prema jednom izvještaju iz 1955. godine, nuklearni napad na UK imao bi katastrofalne posljedice. Došlo bi do zagađenja hrane i vode, 12 milijuna ljudi bi poginulo, a 4 milijuna bilo bi ranjeno te bi industrija propala. Ukratko, "društveno i ekonomsko tkivo zemlje bilo bi uništeno", stoji u izvještaju.


Izvještaj je preporučio izgradnju mreže podzemnih bunkera. Ali, zbog cijene krenulo se s planom izgradnje više zapovjedništava u podzemlju. Neki od tih bunkera primili bi ljude koji bi nastavili upravljati zemljom kako najbolje znaju, ali ne bi primali građanstvo. Odluke bi se donosile iz tih bunkera te putem zvučnika prenosile na površinu.

Tuneli Drakelow bili su savršena lokacija za takve tunele. Mogli su izdržati posljedice nuklearnog napada, ali u isto vrijeme bili su i dovoljno praktični da imaju uvjete za preživljavanje nekoliko mjeseci u komadu.

Ako bi jedno sjedište vlade stradalo, još bi uvijek imali nekoliko drugih koja bi mogla nastaviti.
Komunikacijski studio u Drakelowu danas je istrunuo. Paneli padaju sa zidova, a naslage ispale sa stropa čine meki i vlažni tepih.

Zrak u tunelu je vlažan te je čak za nekoliko stupnjeva topliji nego zrak vani. Dok su tuneli bili u funkciji, stalno je trebalo isušivati zrak.

Danas je održavanje tunela suhima veliki izazov: volonteri se oslanjaju samo na pomoćne generatore.



Mnogo toga ostaje nepoznato

Regionalna je Vlada koristila samo dio postrojenja te je ostatak neiskorišten i zazidan.


"Još toliko toga ne znamo o postrojenju", kaže Scott. Priznaje da bi volio maljem probiti neke zidove i istražiti što se tamo nalazi, ali budući da je to ipak vojna instalacija, zazidana je s razlogom.
Drakelow je prodan 1993. godine te je otad u privatnom vlasništvu, ali većinom je ostao nepromijenjen.

"Voljeli bismo postrojenje otvoriti za javnost", dodaje Scott. Smatra da je to veoma važan dio povijesti UK-a. Iako takvih tvornica ima još, niti jedna nije tako lako dostupna ni zanimljiva kao Drakelow.

Izvana ništa ne odaje potpunu veličinu tunela. U okolici se nalazi još nekoliko ulaza poput Adit A te se tijekom vikenda ispred njih mogu naći parkirani automobili. Ali ništa ne govori da je ovo bila pokretna traka za avionske dijelove, i u jednom trenutku - zadnje utočište britanske vlade.
 

Pročitajte više