Posljednja prilika za subvencionirani kredit? Vrijeme je za kupnju prve nekretnine

Foto: Press

Promjene cijena na tržištu nekretnina ne možemo sa sigurnošću prognozirati, ali uz trenutnu veliku potražnju, naznaka za pad cijena još nema. Trend rasta će vjerojatno nastaviti.

Ako ste i vi među mladim obiteljima i pojedincima koji uz subvencionirane stambene kredite Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) vide svoju priliku za kupnju ili gradnju prve nekretnine – imamo dobre vijesti za vas. Prema hodogramu aktivnosti objavljenom na stranicama APN-a, za nešto manje od mjesec dana, točnije 20. ožujka, banke će u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije.

Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita utvrđen je rok do 31. prosinca 2023., što znači da ako ne dođe do novih izmjena zakona, APN javne pozive za subvencije može objavljivati samo do kraja ove godine. Zato je sada pravo vrijeme za predaju zahtjeva za subvencionirani kredit, a što vam je na tom putu sve potrebno i kako vam OTP banka d.d. može pomoći saznajte u nastavku teksta.

Tko sve ima pravo na subvenciju?  

Mjeru APN-a mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske mlađi od 45 godina, koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću ili koji u vlasništvu imaju samo jedan stan ili kuću koju prodaju radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

O čemu može ovisiti iznos subvencije?

Država će subvencionirati cijenu nekretnine do maksimalno 1 500 eura/m2 s porezom, točnije do iznosa od 100 000 eura. Subvencionira se mjesečna rata ili anuitet kredita prvih pet godina otplate kredita, a rok subvencije se produžuje za dvije godine za svako dijete rođeno za vrijeme trajanja subvencije, odnosno za jednu godinu po djetetu u vrijeme prijave za kredit. Također, u slučaju da je podnositelju zahtjeva ili članu njegova kućanstva utvrđen invaliditet veći od 50 posto tjelesnog oštećenja, dodatno se produžuje rok subvencioniranja kredita za dvije godine. Visina same subvencije određena je indeksom razvijenosti područja u kojem se kupuje ili gradi nekretnina, a subvencija iznosi od 30 % – 51 % otplatnog obroka. Rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina.

Kada i kako se prijaviti za subvencionirani kredit?

Nakon što ste odabrali svoju nekretninu ili zemljište na kojem ćete graditi, kontaktiranje banke od povjerenja prvi je korak prema realizaciji subvencioniranog kredita. Tako ćete najbrže doći do korisnih informacija i dobiti stručnu pomoć i savjetnika koji će vas voditi u cijelom procesu. Kao i proteklih godina, OTP banka d.d. je u ovom krugu natječaja pripremila niz dodatnih pogodnosti.

Dodatne beneficije subvencioniranog kredita kod OTP banke d.d.

Subvencionirani stambeni kredit u OTP banci d.d. možete ugovoriti uz fiksnu kamatnu stopu za cijelo vrijeme otplate kredita. OTP banka d.d. ne naplaćuje trošak procjene nekretnine, naknadu za obradu kredita i za prijevremeni povrat kredita, a važno je istaknuti da se u iznos kredita za subvenciju može uključiti i povrat predujma klijentu.

Svim klijentima koji se prijave za subvencionirani stambeni kredit, a koji ne uspiju dobiti subvenciju APN-a, nudi se odobravanje redovnog stambenog kredita po kamatnim uvjetima za subvencionirane stambene kredite

Stopa odobravanja zahtjeva OTP banke d.d. prema APN-u je 99 posto, a tržišni udio u subvencioniranim kreditima veći je za 35 posto nego u redovnim stambenim kreditima. 

Ako ste odlučili koristiti ovu mjeru za kupnju svoje prve nekretnine, ili izgradnju nove, obratite se s povjerenjem OTP banci d.d. već danas kako biste na vrijeme dobili sve potrebne informacije. To možete učiniti već sada putem kontakt forme.

Pročitajte više