Posljednje ročište za Varšavsku: "Policija selektivno primjenjuje Zakon o javnom okupljanju"

NA PREKRŠAJNOM sudu u Zagrebu danas s početkom u 9 sati održat će se vjerojatno posljednje ročište u sudskom postupku vezano za prosvjed u Varšavskoj koji je pokrenula PU zagrebačka protiv Teodora Celakoskog i Tomislava Tomaševića.

Policija je pokrenula prekršajni postupak tvrdeći da su Celakoski i Tomašević organizirali prosvjed 19. srpnja 2010. ispred Skupštine Grada Zagreba u Ćirilometodskoj ulici i time prekršili Zakon o javnom okupljanju. Naime, Skupština Grada Zagreba nalazi se u blizini  Markovog trga tj. oko 90 metara od Vlade RH pa je na tom mjestu navodno zabranjeno javno okupljanje.

Policija očito, međutim, navodi se u priopćenju udruga Pravo na grad i Zelena akcija, selektivno primjenjuje Zakon o javnom okupljanju koji zabranjuje prosvjede 100 metara od objekta u kojima su smješteni ili zasjedaju Vlada RH i Hrvatski sabor (Markov trg), ali i predsjednik Republike te Ustavni sud.

"Budući da je Ustavni sud već nekoliko godina smješten u Varšavskoj 3, nije nam jasno zašto policija unatoč zakonskoj zabrani godinama dozvoljava prosvjede za Varšavsku deset metara od Ustavnog suda, a sada proganja zbog prosvjeda za Varšavsku 90 metara od Vlade RH", pitaju se iz udruga.

Ukoliko Celakoski i Tomašević budu proglašeni krivima, prijete im pojedinačne kazne od pet tisuća do 20 tisuća kuna. Ovo je jedan od oko 200 sudskih postupaka koji se i dalje vode protiv prosvjednika iz Varšavske.

Pročitajte više