Posljednje zbogom s Marsa: Mars Rover Spirit odlazi u povijest

NAKON sedam dugih godina predane službe, Mars Rover Spirit i službeno je proglašen "mrtvim", prenosi Gizmodo. Tek trenutak prije nego li su se elektronički krugovi hrabrog, malog robota ugasili zauvijek, poslao je posljednju panoramu Crvenog planeta.

Kad je Spirit u siječnju 2004. sletio na Mars, očekivano trajanje njegove misije bilo je samo 90 "solova", odnosno marsovskih dana. Malo je tko mogao zamisliti da će Spirit nastaviti s radom idućih pet godina i doživjeti 2537 solova. Prošao je baš sve - zaglavio je na rubu kratera, preživio šest mjeseci marsovske zime bez sunca na solarnim panelima, vjeruje se da je preživio i pogodak kozmičke zrake, koja mu je nakratko izbrisala memoriju, a spekuliralo se i oko njegove famozne fotografije "izvanzemaljca".

"Znali smo da će doći i ovaj dan", priznaje John Callas, voditelj projekata Spirit i Opportunity. "Izmorili smo ga, dao je sve što je imao." Bez sunčevog svjetla, Spirit ne samo da nema električne struje za kretanje i funkcioniranje sustava, već ne rade ni grijači, što elektroniku zimi izlaže temperaturama od preko minus 50°C. Posljednji je potvrđeni signal na Zemlju stigao 22. ožujka 2010.

Zima je prošla, tehničari iz kontrolnog centra dali su sve od sebe da uspostave vezu, no ništa nije upalilo - uz sve probleme, solarne je panele prekrio i sloj prašine, pa svjetlo do njih više ne dopire. Spiritov je blizanac Opportunity, međutim, još uvijek u naponu snage i svim silama grabi prema velikom krateru Endeavour, na drugoj strani planeta. S kakvim se god krajem susreli, roveri su višestruko isplatili vrijednost koja je u njih uložena. Sretan put, Opportunity!

Pročitajte više