Posljednji ispraćaj Srećka Bijelića

BIVŠEG saborskog zastupnika, istaknutog člana Hrvatske narodne stranke Srećka Bijelića danas su na posljednji počinak na zagrebačkom Krematoriju ispratili njegova rodbina, brojni prijatelji, stranački kolege, štovatelji.

Opraštajući se od svog prijatelja i kolege u ime HNS-a, počasna predsjednica te stranke Savka Dabčević Kučar istaknula je kako je Srećo Bijelić bio vertikala hrvatskog i osobnog poštenja, jedinstven čovjek koji nikada nije iznevjerio.

Bijelić je oduvijek bio poznat kao borac za istinu i pravdu, posebno za "malog čovjeka", ne štedeći u tome zdravlje i osobnu poziciju, rekla je Dabčević Kučar.

Bijelićev dugogodišnji suradnik Dragutin Haramija podsjetio je na njegov životni put naglasivši kako je Srećko bio čovjek od formata sa istančanim osjećajem za pravednost i prave vrijednosti. To je pokazao u presudnim trenucima 1941., 1971. i 1991., rekao je Haramija. Uključio se u antifašistički pokret, završio je Pravni fakultet, bio je direktor Tvornice željezničkih vozila "Gredelj", član Predsjedništva Saveza komunista Jugoslavije, a obnašao je i mnoge druge odgovorne dužnosti.

Dobro je znao što se događa u Jugoslaviji, te kakav je položaj Hrvatske u njoj i bio je nezaobilazan dio hrvatskog rukovodstva koji se zalagao za donošenje novog Ustava koji bi regulirao položaj bivših jugoslavenskih republika. Ni nakon smjene u Karađorđevu Srećko se nije pokolebao. Ustrajno je branio poziciju Hrvatske i kao Srbin svojoj je hrvatskoj domovini pokazao da je moguć suživot raznih nacionalnosti, rekao je Haramija.

Početkom 90-tih sudjeluje na izborima u Koaliciji narodnog sporazuma, a nakon toga u borbi za stvaranje hrvatske države. Bio je saborski zastupnik u dva mandata.

Jedan je od utemeljitelja i osnivača HNS-a, kazao je, među ostalim, Haramija u oproštajnoj riječi od Srećka Bijelića.

Posljednjem ispraćaju bili su nazočni i potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednica HNS-a Vesna Pusić i drugi.

Srećko Bijelić umro je 22. rujna u 74. godini života.

(Hina) xdm ysšh

Pročitajte više