Posljednji je dan EU izbora, u Francuskoj i Mađarskoj veći odaziv nego 2014.

Foto: EPA

DVADESETAK zemalja Europske unije glasa danas na europskim izborima, nakon Latvijaca, Maltežana i Slovaka koji su glasali u subotu, te Britanaca, Nizozemaca, Iraca i Čeha ranije ovaj tjedan.

Od četvrtka do nedjelje oko 418 milijuna glasača širom 28 zemalja EU-a može sudjelovati na izborima, u jednima od najvećih svjetskih demokratskih izbora na svijetu.

Danas glasa 21 zemlja, među njima i Hrvatska.

Europski izbori održavaju se u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Malti, Belgiji, Luksemburgu, Španjolskoj, Portugalu, Estoniji, Litvi i Mađarskoj.

Izbori u znaku Brexita

Izborima započinje novi politički ciklus u Europskoj uniji, koji uključuje i promjenu vodstva njezinih institucija. Također, izbori dolaze u vrijeme planiranog izlaska Velike Britanije iz Unije te prijetnji koje dolaze izvana i iznutra.

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da bi krajnje desne populističke stranke mogle dobro proći što bi potencijalno moglo ugroziti donošenje odluka u EU u sljedećih pet godina. Izlaznost na EU izborima uobičajeno je niska, što marginalnim strankama daje vjetar u leđa.

Privremeni rezultati u svim zemljama bit će objavljeni u nedjelju u 23 sata kada se zatvaraju biračka mjesta u posljednjoj zemlji EU-a, Italiji.

U Francuskoj i Mađarskoj zasad veći odaziv nego na prošlim izborima

Francuska bi ove godine mogla imati veći odaziv na europskim izborima nego 2014. ako se prijepodnevni trend nastavi i tijekom dana, ocjenjuje u nedjelju njemačka agencija dpa, a mađarska agencija MTI javlja da je i u toj zemlji do 13 sati odaziv veći nego na prošlim europskim izborima.

Do podne je 19,3 posto birača izašlo na birališta, objavilo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova, što je gotovo četiri postotna boda više nego 2014., kada ih je bilo 15,7 posto.

U Mađarskoj je do 13 sati na birališta izašlo 24,01 posto birača, dok je na prošlim izborima 2014. odaziv u tom razdoblju iznosio 15 posto.

Mađarska bira 21 zastupnika u Europski parlament, a na birališta je pozvano 7,9 milijuna glasača.

Pročitajte više