Oglasa za posao sve više, radnika sve manje. "Morat ćemo uvesti 400.000 stranaca"

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

U Hrvatskoj je velika potraga za radnicima. Oglasa za posao je sve više, no radnika nikad nije bilo manje. U prva tri kvartala ove godine objavljeno je više od 250.000 oglasa. To je rast za gotovo 5%. Guverner HNB-a kaže da ćemo morati raditi dulje i uvesti 400.000 stranaca.

Novinari RTL-a razgovarali su s domaćim radnicima i poslodavcima koji imaju iskustvo suradnje sa strancima na radu u Hrvatskoj. 

"Stranac će doći jer ima potrebu. Jedan moj kolega je iz Urugvaja. Prekrasan je dečko i dosta je naučio, ali će mi kroz neko vrijeme otići. Oni će sve napraviti da zarade neki novac, da se na jedno vrijeme snađu, i onda odlaze, a nama ostaje šipak", kazala je kuharica Mirjana Leš. "Mi imamo dosta pomoćnog osoblja, ali nekog kuhara koji bi radio konstantno jednostavno nema. Onda si prisiljen raditi i za vrijeme godišnjeg odmora", dodala je.

"To je velik izazov za cijelo društvo"

Na slične probleme žali se i voditeljica ugostiteljskog objekta u zagrebačkom hotelu. Kako kaže, u hotelu je 20 posto domaćih i 80 posto stranih radnika. 

"Jako je teško osigurati godišnje odmore, svaki put kad se netko razboli, netko drugi radi umjesto te osobe. Kada se odlazi na godišnji, to je uglavnom priprema koja počinje puno unaprijed. Zovu se neki bivši djelatnici, koji rade negdje drugdje, ako mogu uskočiti", objasnila je Nikolina Kuhar, voditeljica ugostiteljskog objekta.

Samo ove godine u prva tri kvartala objavljeno je više od 250.000 oglasa za posao. S druge strane, na zavodu je 110.000 nezaposlenih. Nedostatak radnika postaje sve ozbiljniji problem na koji je nedavno upozorio i guverner HNB-a Boris Vujčić. Procjenjuje se kako ćemo morati uvesti 400.000 stranih radnika. 

"Ove godine ćemo doći do njih 200.000, a prošle godine smo bili na 124.000 cijele godine - to je jedna velika promjena u društvu i tom se promjenom moramo početi baviti jer će se ona početi baviti nama. To je velik izazov za cijelo društvo", objasnio je Igor Žonja, direktor portala Moj posao.

Pročitajte više