Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana u svibnju

Ilustracija: Midjourney

Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana je u svibnju prvi put u sedam mjeseci, izvijestio je institut Ifo, izdvojivši naglašeni pesimizam u industriji,

Indeks poslovne klime pao je u svibnju za 1.7 bodova u odnosu na travanj, na 91.7 bodova, nakon šest mjeseci uzastopnog rasta.

Njemačko gospodarstvo tek drži glavu iznad vode i moglo bi stagnirati u drugom tromjesečju, rekao je ekonomist Ifoa Klaus Wohlrabe, komentirajući izvješće.

Obje sastavnice indeksa pogoršane su u svibnju, iskazujući znatno veći pesimizam čelnika u prognozama za idućih šest mjeseci i blago pogoršane ocjene aktualne situacije.

“Njemačke kompanije skeptične su u pogledu ljeta koje dolazi”, rekao je predsjednik Ifoa Clemens Fuest.

Indeks očekivanja menadžera pao je čak 3.1 bod, spustivši se na 88.6 bodova.

"Očekivanja u industriji dramatično su se pogoršala", rekao je Wohlrabe, referirajući se na najveći pad očekivanja u proizvodnji od ožujka 2022., na početku ruske invazije na Ukrajinu. Zamjetno su pogoršana i očekivanja izvoza jer se čini da kamatne stope prigušuju potražnju, dodao je.

Na strani ponude situacija se pak popravlja budući da su dodatno ublažena uska grla u opskrbi, rekao je Wohlrabe. Izdvojio je i pozitivne znakove za inflaciju, s obzirom da manje tvrtki planira podići cijene.

Pročitajte više