Poslušajte Hasanbegovićev proustaški govor iz 2012.: Poraz 1945. je najveća nacionalna tragedija

Screenshot: Facebook

DRUŠTVENIM mrežama kruži video iz 2012. godine, a u centru pažnje je opet aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović. On je u kolovozu 2012. godine održao govor na sprovodu Mirsada Bakšića, odvjetnika i brigadira HV-a.

“Rahmetli Mirsad je pripadao onom hrvatskom naraštaju koji je dječačkim očima vidio i doživio našu najveću nacionalnu tragediju i poraz iz 1945. godine. Za njegov poratni naraštaj, ulazak u javni život značio je odabir između priklanjanja jugokomunizmu i njegovim lažnim protuhrvatskim i protuislamskim vrjednotama, ulaskom u krug privilegirane kaste, ili s druge strane, ostajanja svojim, ali izvan kaste jugokomunističkih pomazanika", rekao je Hasanbegović.

Podsjetimo, nedavno je otkriveno da je aktualni ministar tijekom devedesetih godina pisao za ustaški časopis Nezavisna Država Hrvatska u kojemu je veličao "ustaške mučenike" i pisao o granici do Drine.

Iako su mnogi sporne Hasanbegovićeve tekstove pokušali opravdati i sagledati kao grijehe iz mladosti, ministar kulture i u istupima posljednjih godina jasno daje do znanja kakve stavove zastupa. Tako je u emisiji Otvoreno prošle godine tvrdio kako je antifašizam floskula, a u ovom govoru iz ne tako davne 2012. godine Hasanbegović jasno govori kako je 1945. godine Hrvatska doživjela poraz. Tada je, naime, propala kvinsliška Nezavisna Država Hrvatska koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata radila u interesu talijanskih fašista i njemačkih nacista.

 
Hasanbegovićev govor na pogrebu Mirsada Bakšića, 2012

Veličanje fašističke Nezavisne države Hrvatske i žaljenje za njenim porazom 1945. nije tek mladenački hir Zlatka Hasanbegovića.Ovako je govorio 2012. na pogrebu Mirsada Bakšića:“Rahmetli Mirsad je pripadao onom hrvatskom naraštaju koji je dječačkim očima vidio i doživio našu najveću nacionalnu tragediju i poraz iz 1945. godine. Za njegov poratni naraštaj, ulazak u javni život značio je odabir između priklanjanja jugokomunizmu i njegovim lažnim protuhrvatskim i protuislamskim vrjednotama, ulaskom u krug privilegirane kaste, ili s druge strane, ostajanja svojim, ali izvan kaste jugokomunističkih pomazanika.”

Posted by Hrvatska sramota u Ministarstvu kulture on Monday, 22 February 2016

Pročitajte više