POS-ove stanove u Istri masovno pretvaraju u apartmane i iznajmljuju turistima

Screenshot: Pixsell/Dusko Marusic

GRADSKA vijećnica iz Umaga kaže kako se 60 posto POS-ovih stanova koristi za iznajmljivanje turistima ili podstanarima. Između ostalog, jedan od iznajmljivača takvih stanova je i supruga pročelnika Ureda gradonačelnika.

Vijećnica i stanarka u POS-ovoj zgradi Gabrijela Đukes Bašić naglašava kako POS-ovi stanovi služe za rješavanje stambenog pitanja, a ne za stvaranje dodatnog prihoda, pri čemu se oduzima prednost onima kojima bi taj stan bio jedina nekretnina. 

''Iznajmljivačima nije čak ni neugodno hodati gradom, još se i hvale kako su jeftino došli do stana'', dodaje ona.

Velik broj stanova izgrađenih u sklopu projekta Poticane stanogradnje (POS) u Istri iznajmljuju se kao apartmani, javlja Glas Istre

Supruga pročelnika iz Ureda gradonačelnika iznajmljuje POS-ov stan turistima

Projekt koji je zamišljen kao potpora građanima u rješavanju stambenog pitanja pretvorio se u potporu građanima da dođu do dodatne zarade. POS-ovi stanovi su prodavani po povoljnijim cijenama od tržišnih te nije bilo zamišljeno da se iznajmljuju turistima. Za to nema zakonske zapreke.

Jedan od POS-ovih stanova u Ulici 154. brigade Hrvatske vojske u Umagu, u vlasništvu je supruge pročelnika Ureda gradonačelnika Grada Umaga Diega Bankovića. Kako navodi Glas Istre, Bankovići iznajmljuju taj apartman turistima. 

Diego Banković je prije nekoliko dana tjerao djecu stanara koja su se igrala ispred zgrade i prijetio im policijom, navodi Glas Istre.

Međutim, tu se zatekao jedan od roditelja i suprotstavio se Bankoviću, rekavši mu kako ovo nije apartmansko naselje te da su i sva ta djeca stanari koji se imaju pravo okupljati ispred zgrade u kojoj žive. Roditelj je za Glas Istre ispričao kako je Bankoviću rekao da je cilj POS-a rješavanje stambenih pitanja, uglavnom mladih ljudi, a ne mešetarenje kupljenim stanovima, iznajmljivanje ili jeftino pretvaranje u turističke apartmane.

Inače, Banković, kao gradski dužnosnik, sudjeluje u određivanju uvjeta, mjerila i postupka za kupnju stanova iz programa POS-a.

Pročitajte više