Post: Glavno usmjerenje SAD-a prije 11. rujna nije bio terorizam

AMERIČKA savjetnica za nacionalnu sigurnost Condolezza Rice trebala je 11. rujna 2001. održati govor o američkoj sigurnosti, s naglaskom na proturaketnu obranu, a ne terorizam, piše u četvrtak list The Washington Post.

Pozivajući se na bivše američke dužnosnike koji su pročitali tekst govora savjetnice Rice, WP navodi kako je govor bio namijenjen poticanju proturaketne obrane kao temelja nove strategije nacionalne sigurnosti, a da se ne spominju al Qaida, Osama bin Laden ili islamske terorističke skupine.

Izvješće o tom neodržanom govoru pridonosi kontroverzi o Bushovoj strategiji nacionalne sigurnosti od kada ga je njegov bivši koordinator za protuterorizam Richard Clarke nedavno optužio da se uoči 11. rujna previše usmjeravao na Irak, a nedovoljno na prijetnju al Qaide. Bushova vlada, u kojoj je i Rice, žestoko je zanijekala te optužbe.

U prijepornu govoru Rice je spomenula terorizam, ali kao jednu od opasnosti što dolaze od opakih država poput Iraka, koje mogu upotrijebiti terorizam kao oružje, a ne od ekstremističkih ćelija koje se sada smatraju glavnom prijetnjom sigurnosti SAD-a, izvješćuje WP.

List navodi da govor odražava stajališta o vanjskoj politici Bushove vlade u tijeku osam mjeseci prije terorističkih napade na SAD .

Navodeći pregled govora, tiskovnih konferencija i pojavljivanja u medijima, list tvrdi da se Bushova vlada bavila terorizmom, ali da se kudikamo više bavila proturaketnom obranom te da su "al Qaida i islamistički terorizam bili nisko na popisu prioriteta".

Posebno neovisno povjerenstvo upravo istražuje protuterostičku politiku Bushove vlade i vlade bivšeg predsjednika Billa Clintona, a Rice bi uskoro trebala pred povjerenstvom svjedočiti pod prisegom.

Pročitajte više