Postali su najvrednija tvrtka na svijetu. Sad im dionice jako padaju

Foto: Shutterstock

Na Wall Streetu je S&P 500 indeks pao zbog pritiska na tehnološki sektor, dok je Dow Jones porastao, zahvaljujući ponajviše rastu cijena dionica u energetskom sektoru. Dow Jones indeks ojačao je 0.67 posto, na 39.411 bodova, no S&P 500 skliznuo je 0.31 posto, na 5.447 bodova, a Nasdaq 1.09 posto, na 17.496 bodova.

Pad S&P i Nasdaq indeksa posljedica je korekcije cijena dionica tehnoloških divova, posebice proizvođača čipova, na niže.

Dio ulagača odlučio je, čini se, povući dio zarade iz tog sektora nakon snažnog rasta prošloga tjedna. Među najvećim gubitnicama našla se dionica Nvidie, čija je cijena u posljednja tri dana pala 13 posto.

Preskočili Microsoft. Sad padaju

Prošloga je tjedna tržišna vrijednost tog proizvođača čipova premašila 3.200 milijardi dolara, pa je Nvidia nakratko postala najveća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, preskočivši Microsoft.

No, od polovice prošloga tjedna ta je dionica, kao i cijeli sektor proizvođača čipova, pod pritiskom.

I dok je tehnološki sektor jučer pao, cijene su dionica u većini ostalih sektora porasle. Među najvećim je dobitnicima bio energetski sektor, zahvaljujući rastu cijena nafte posljednjih dana. Zbog toga je, među ostalim, Dow Jones indeks jučer porastao peti dan zaredom i dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana.

„Posljednjih dana vidimo rotaciju iz tehnološkog u neke druge sektore koji su dosad zaostajali po rastu, kao što su financijski, energetski i uslužni sektor. Rastu energetskog sektora dodatno pomaže rast cijena nafte”, objašnjava Ed Clissold, strateg u tvrtki Ned Davis Research.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.53 posto, na 8.281 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0.89 posto, na 18.325 bodova, a pariški CAC 1.03 posto, na 7.706 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.