Postavljeno 8 fotonaponskih elektrana na zgrade u vlasništvu Vinkovaca

Ilustracija: Srecko Niketic/PIXSELL

Projekt Sunčana strana grada, kojim se postavlja osam fotonaponskih elektrana na zgrade u vlasništvu Grada Vinkovaca, ulazi u završnu fazu, a preostali su još radovi spajanja elektrana na elektroenergetski sustav i testiranje rada postavljenih elektrana.

Uskoro će sve biti spremno i proizvodnja električne energije može početi, kažu iz Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA i tvrde kako Vinkovce u 2024. očekuje veliko snižavanje troškova za električnu energiju.

Cilj projekta

Konačni je cilj projekta sve zgrade u vlasništvu Grada prekriti fotonaponskim elektranama.

"Grad izdvaja značajna sredstva za režijske troškove zgrada kojima upravlja i svaki ušteđeni euro dobro dođe za daljnja ulaganja. Nadamo se da ćemo ubrzo pripremiti projektnu dokumentaciju i za druge zgrade, od kojih ističem novu zgradu Gradske knjižnice i čitaonice te Osnovnu školu Ivana Mažuranića", rekla je direktorica VIA-e Danijela Slipčević.

Gradonačelnik: Gotovo neće biti troškova za struju u školskim i vrtićkim objektima

Kao što Grad radi na energetskoj održivosti i neovisnosti, preporučujem i građanima neka provjere solarni potencijal svoga krova na stranici solarnamapa.hr i također ulože u zelenu budućnost, poručila je Slipčević.

Po riječima gradonačelnika Ivana Bosančića, zahvaljujući proizvodnji električne energije iz fotonaponskih panela, Vinkovci više gotovo neće imati troškove za struju na školskim i vrtićkim objektima pa će novac za režijske troškove biti iskorišten za druge programe i podizanje standarda škola i vrtića.

Sveukupno je postavljeno osam elektrana, na zgradu osnovnih škola Vladimira Nazora, Nikole Tesle i Antuna Gustava Matoša, na koju se postavljaju dvije elektrane (škola i dvorana), na tri dječja vrtića - Stribor, Budućnost i Pčelica - te na zgradu Tehnološkog parka, uz napomenu kako su ti objekti prethodno prošli kroz energetsku obnovu. 

Ušteda od 37.000 eura godišnje

Ukupna snaga fotonaponskih elektrana, objašnjava voditelj projekta Josip Barišić, iznosi 203.64 kW. Elektrane će proizvoditi 266.552 kWh električne energije godišnje te će pokrivati prosječno 95 posto potrošnje tih ustanova.

Kada je o uštedama riječ, u Tehnološkom parku Vinkovci imaju godišnji trošak za električnu energiju od oko 5000 eura, u OŠ Vladimira Nazora od približno 7000 eura, u OŠ Nikole Tesle 6000 eura, u OŠ Antuna Gustava Matoša oko 15.500 eura, a Dječji vrtić Vinkovci za tri objekta godišnje ukupno plaća oko 10.500 eura.

Tako se dolazi do približno 39.000 eura, a ako se uzme u obzir da su uštede nakon postavljanja fotonaponskih elektrana 95 posto, radi se o iznosu od 37.000 eura godišnje koji će ostati na raspolaganju za neke druge potrebe i ulaganja.

Projekt Sunčana strana grada ukupne je vrijednosti 280.000 eura i sufinanciran je s 40 posto iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će ostatak sredstava osigurati Grad Vinkovci.

Pročitajte više