Dogovoreno tko će biti na ključnim EU pozicijama. Orban bijesan

Foto: EPA

Šest čelnika EU koji pregovaraju o najvišim položajima u bloku postiglo je dogovor. Složili su se da Njemica Ursula von der Leyen, Portugalac António Costa i Estonija Kaja Kallas trebaju dobiti najviše pozicije u Europskoj komisiji, Europskom vijeću i Službi za vanjsku politiku, potvrdilo je pet dužnosnika EU Politicu. 

Šest pregovarača su grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i poljski premijer Donald Tusk (za Europsku pučku stranku), španjolski premijer Pedro Sánchez i njemački kancelar Olaf Scholz (za socijaliste) te francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte (za liberale).

Sljedeći korak bit će sastanak čelnika EU u Bruxellesu u četvrtak na kojem će tri imena biti predstavljena šefovima država i vlada na odobrenje.

Meloni nije bila dio pregovora

Jedan od dužnosnika, koji je želio ostati anoniman, govoreći o osjetljivim pregovorima, rekao je da se talijanskoj premijerki Giorgiji Meloni neće svidjeti što (ponovno) nije bila uključena u pregovore s obzirom na to da je njezina politička skupina u Europskom parlamentu treća najveća snaga nakon europskih izbora u lipnju.

Meloni nije bila dio današnjih pregovora, što je bio uvjet koji su postavili liberali i skupine lijevog centra. Oni su prethodno obećali da neće podržati Von der Leyen ako ona sklopi dogovore s talijanskom čelnicom.

Ipak, Italija će vjerojatno dobiti vrlo visok portfelj u sljedećoj Europskoj komisiji, piše Politico.

Isti je dužnosnik rekao: "Sada kada su se složili, ovo bi trebalo lako proći kroz Europsko vijeće."

Orban bijesan

Međutim, mađarski premijer Viktor Orbán napisao je na društvenim mrežama, nakon što je u utorak objavljena vijest, da je dogovor "koji je EPP sklopio s ljevičarima i liberalima protivan svemu na čemu se temelji EU".

"Umjesto inkluzije, sije sjeme podjela. Najviši dužnosnici EU trebali bi predstavljati svaku državu članicu, a ne samo ljevičare i liberale!”, napisao je Orban.

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.