Postignut dogovor za Dinamov stadion, Crkva dobiva ovih 10 lokacija. Javio se i Grad

Održana jenova sjednica vlade. Na početku se obratio premijer Andrej Plenković. 

Prvo je govorio o 28. konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP 28) te sastanku na vrhu ”World Climate Action Summit” u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Rekao je da su govorili o potezima Hrvatske u pogledu borbe protiv klimatskih promjenama.

Podsjetio je i da su u Hrvatsku došla prva vojna vozila Bradley, koja su dijelom poklon SAD-a, a dijelom plaćena hrvatskim sredstvima.

“Vozila će biti adaptirana u biti tvornici Đuro Đaković. Time se dodatno jačaju sposobnosti Hrvatske kopnene vojske i povećava hrvatski doprinos kolektivnoj sigurnosti saveznika u okviru NATO-a, a Hrvatskoj vojsci pružaju se još veće mogućnosti za obuku i partnerstvo s Oružanim snagama SAD-a”, rekao je.

Kazao je i da su on i ministar Vili Beroš ovog tjedna u Osijeku otvorili Hitni bolnički objedinjeni prijem.

Osvrnuo se i na odron na Jakuševcu. “Pitanje i odgovornost za Jakuševec je na razini Grada Zagreba, a što se tiče rješavanja ovog pitanja, mi ćemo, kao što to radimo svugdje, dati svoj doprinos iznalaženju rješenja.”

Premijer je rekao da mu je ministrica poljoprivrede kazala kako više nema slučajeva afričke svinjske kuge.

“Politika vlade je snažna potpora svinjogojcima, našoj poljoprivredi, Slavoniji”, rekao je te podsjetio koliko je vlada poticaja te odšteta za eutanazirane životinje isplatila. Što se tiče prosvjeda, jučer ih je bilo 18, danas ih je cca. 20. Vlada je tu, država je tu, sredstva su tu i oni će biti kompenzirani za štete koje su pretrpjeli”, rekao je Plenković.

Dogovor s Crkvom za Dinamov stadion, Crkva dobiva lokacije u deset zagrebačkih kvartova

Plenković kaže da je postignut dogovor s Crkvom za Dinamov stadion.

“Mi ćemo danas usvojiti odluke o sklapanju dvaju sporazuma o razumijevanju, jedan sa Zagrebačkom nadbiskupijom, drugi s Gradom Zagrebom, a u vezi rekonstrukcije stadiona i izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke crkve na deset lokacija u Zagrebu, što će biti na zadovoljstvo brojnih vjernika", rekao je Plenković. 

 

Kazao je kako se ovime stvaraju preduvjeti za izgradnju primjerenog stadiona za potrebe Dinama i hrvatske nogometne reprezentacije.

Što se tiče lokacija koje će temeljem ovog dogovora dobiti Crkva, rekao je kako se mahom radi o kvartovima u kojima dosad nije bilo crkvi pa nabrojao o kojim se kvartovima radi.

"To su Botinec, Sveta Klara, Jakuševec, Blato, Jelkovec, Sesvetska Sela, Sesvetski Kraljevec, Kajzerica, Špansko i Trnjanska Savica", kazao je Plenković. 

Inače, prvotno se među lokacijama koje će dobiti Crkva spominjao i Rudeš, no on je očito ispao iz kombinacije. 

Oglasio se i Grad Zagreb

O dogovoru se naknadno oglasio i Grad Zagreb.

"Grad Zagreb, Vlada Republike Hrvatske i Zagrebačka nadbiskupija postigli su dogovor o rješenju imovinsko-pravnih odnosa nužnih za izgradnju novog gradskog stadiona u Maksimiru. Dogovor će biti operacionaliziran kroz dva sporazuma za koja se očekuje da budu potpisana ovaj mjesec: jedan između Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske, a drugi između Vlade Republike Hrvatske i Zagrebačke nadbiskupije. 

Sporazumima se definira odustajanje Zagrebačke nadbiskupije od započetih postupaka u kojima se potražuje naturalni povrat nekretnina, te utvrđuje da je Grad Zagreb jedini vlasnik nekretnina na kojima se planira izgradnja novog stadiona Maksimir.

Istovremeno, Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb obvezuju se u sljedeće dvije godine osigurati preduvjete za izgradnju ili rekonstrukciju deset crkava ili drugih objekata Katoličke crkve u Zagrebu na lokacijama Botinec, Sveta Klara/Podbrežje, Jakuševec, Blato, Jelkovec/Sopnica, Sesvetska Sela, Sesvetski Kraljevec, Kajzerica, Špansko Zapad i Trnjanska Savica.

Grad Zagreb uputio je danas na usvajanje u Gradsku Skupštinu Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije „Gradskog stadiona Maksimir“ i izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke crkve na 10 lokacija u Gradu Zagrebu. Očekuje se da će Sporazum biti usvojen na sjednici Gradske skupštine koja počinje 12. prosinca 2023. godine.

Grad Zagreb naručio je studiju predizvodljivosti koja će definirati prateće sadržaje uz sami stadion, koji će omogućiti održivost investicije, budući za izgradnju stadiona neće biti utrošen javni novac. Po dovršetku studije, Grad Zagreb će raspisati javni urbanističko-arhitektonski natječaj za najbolje rješenje organizacije ovog prostora, te pokrenuti ostale radnje za što skoriji početak izgradnje novog stadiona na Maksimiru.

Potpisom ova dva sporazuma, nakon 26 godina rješava se imovinsko-pravni spor, pokrenut još 1997. godine", priopćili su iz Grada. 

Pročitajte više