Postoje gori od HRT-a: Iscurili mailovi o cenzuri na mađarskoj televiziji

Foto: Index/EPA

PORTAL Politico objavio je elektronsku prepisku unutar mađarskih državnih medija koja otkriva da se pod vladavinom premijera Viktora Orbana provodi oštra cenzura u vezi toga o čemu državni mediji uopće smiju izvještavati javnost, kao i na koji način.

Politico je mailove dobio od zaposlenika u mađarskim državnim medijima, koji su onda anonimno potvrdili njihovu autentičnost.

Lista osjetljivih tema

Mailovi pokazuju da urednici u mađarskim državnim medijima - a to su novinska agencija, televizija i mreža radiostanica - imaju ustaljenu listu “osjetljivih tema”, kako se navodi, te bilo kakvo novinarsko pokrivanje tih tema podrazumijeva da novinari upravi moraju poslati nacrte svojih priloga ili pak prvo tražiti odobrenje da bi se uopće mogli baviti tom temom.

Po mišljenju mađarskih vlasti, osjetljive su sve teme koje se tiču švedske aktivistkinje Grete Thunberg, izvještaja ljudsko-pravaških organizacija, migranata, Europske unije, crkvenih tema, lokalnih i parlamentarnih izbora itd. Duga je lista cenzuriranih tema, a još luđe je što novinari uopće ne znaju tko donosi odluku o tome koja se priča smije pokrivati, a koja ne, jer o tome često ne odlučuju ni njihovi urednici.

Ignoriranje Grete Thunberg

Među mailovima je i onaj visokopozicioniranog urednika Sandora Rathyja koji je svim novinarima 14. kolovoza prošle godine poslao uputstvo da za pisanje o Greti Thunberg treba dobiti posebnu dozvolu glavnog urednika. Taj mail poslan je istog dana kada je Thunberg započela put preko Atlantika na Opću skupštinu UN-a, a na kraju je odlučeno da se o tome uopće neće izvještavati.

Elektronska pošta potvrđuje i napise mađarskog neovisnog lista Népszava da se u državnim medijima uopće ne smije spominjati međunarodne organizacije poput Amnesty International i Human Rights Watch u pozitivnom ili neutralnom kontekstu te da se njihovi izvještaji, često kritični prema Orbanu, obavezno moraju ignorirati.

Iz organizacije Reporteri bez granica rekli su da ovi mailovi dokazuju kako se u Mađarskoj provodi cenzura državnih medija, koji su pod nadležnošću Medijskog vijeća, čija tri člana imenuje Orbanova stranka Fidesz.

U međuvremenu je na članak u Politicu reagirala i Greta Thunberg, koja je na svom Twitteru napisala da ovakva praksa u mađarskim državnim medijima "pokazuje koliko je važna demokracija" i da se "o slobodi medija ne smije pregovarati".

Postupak protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava

Mađarska se inače trenutno nalazi usred postupka po članku 7 Europskog ugovora zbog sumnji da narušava vladavinu prava i ljudska prava, a ako bude osuđena, može izgubiti pravo glasa u institucijama Europske unije. Postupak je 2018. pokrenuo Europski parlament, a eurozastupnici HDZ-a bili su dio manjine koja je glasala protiv.

>> Europa glasala protiv Orbana, HDZ-ovci ga podržali

Podsjetimo, i stanje na HRT-u je bilo tema izvještavanja stranih medija. Njemački javni radio Deutschlandfunk je krajem prošle godine objavio jednosatnu reportažu o HRT-u u kojoj se konstatira da je HRT “zastrašujući primjer u što se može pretvoriti javni servis”. 

Njemački radio o HRT-u: Kao u Sjevernoj Koreji

>> Nijemci objavili veliku reportažu o HRT-u: "Kao u Sjevernoj Koreji"

Autorica reportaže je njemačka novinarka Grit Eggerichs, koja je preko novinarske razmjene došla nekoliko tjedana raditi na HRT s namjerom da se bavi ekološkim temama, no tijekom svojeg boravka na HRT-u je shvatila da je hrvatski javni servis sam po sebi zanimljiva tema. Eggerichs je ostala šokirana načinom rada na HRT-u te cenzurom koja tamo vlada.

“Službena agenda vlade je identična agendi glavnih urednika”, konstatira se u reportaži Deutschlandfunka, uz dodatak da je vodećim ljudima na HRT-u najvažnije da ne naljute vladajuće.

Njemačkoj novinarki nije jasno “zašto vladajuće stranke imaju toliko utjecaja na program HRT-a ako je to javni servis koji plaćaju svi građani” jer je u njemačkim javnim medijima nezamislivo da se njihovo vodstvo i novinari tako ponašaju.
 

Pročitajte više