Postoji razlog zašto simpatizeri neće nikada napustiti Trumpa

Foto: FAH

BBC u nedavnom članku izvještava o razlozima zbog kojih velik dio glasača podupire američkog predsjednika Donalda Trumpa, usprkos nedavnim kontroverzama koje ga okružuju.

Pokazalo se da je nakon pokolja u Charlottesvilleu popularnost američkoga predsjednika Donalda Trumpa - narasla. Kako bi se razumjelo tih 35-38 posto glasača, potrebno je promijeniti način na koji ih se promatra. Nije bitno za što se zalažu, nego protiv čega. Nalaze se na suprotnoj strani kulturnog rata koji traje od 1980-ih. Stoga zapravo nije bitno što Trump postiže ili ne postiže.

Ne dobiva potporu zbog onoga što radi, nego zbog onoga čemu se protivi. On je protiv političkog establišmenta (medija, republikanske stranke, političkih veličina poput obitelji Bush i Clinton), promjene (koja obuhvaća sve što imate, a što se bojite izgubiti) te protiv svijeta (koji je uzrokovao nezaposlenost i doveo imigrante koji će preuzeti Ameriku).

Taj kulturni rat može se pratiti sve do moralne većine bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, a povjesničari upozoravaju i na građanske eksplozije u 1960-ima.

Podijeljena kultura

Trump je privlačan onima koji vjeruju da je Amerika u nemilosrdnom ratu oko identiteta, u kojoj prošlost izgleda zlatno, a budućnost tmurno - a za sve su krivi mediji i useljenici. Zato iz njegove perspektive ima političkog smisla kritizirati medije, piše BBC.

Konzervativci koji se nalaze u središtu američkog kontinenta dugo su vjerovali, katkad opravdano, da ih se ne zastupa ravnopravno u mainstream američkim medijima, koje smatraju liberalno orijentiranima te usmjerenima prema obali. Vjeruju da zbog tiska ne mogu pobijediti na izborima.

Republikanci uvelike više vjeruju Trumpu nego medijima, pa nije čudo da su im najdraži neprijatelji "lažne vijesti".

Jerry, Afroamerikanac u ranim sedamdesetima koji je odrastao u eri segregacije, glasuje za Trumpa jer čezne za vremenima kada su se mladići uredno odijevali, pristojno ponašali i poštovali starije.

Tvrdi da Trump vjerojatno neće moći ostvariti svoja predizborna obećanja zbog medija, ruske istrage i republikanaca, ali ga nije ni briga jer mu je bitno to da predsjednik razumije kakva bi Amerika trebala biti.

Različiti razlozi uspjeha

I Trump razumije tu moć ljutnje oko kulture, a tijekom kampanje prošle godine izjavio je da može upucati nekog nasred ulice i da svejedno ne bi izgubio glasače.

No današnje ankete pokazuju da mu ukupna podrška opada. Pa ipak, kad su u pitanju povjerenje, vodstvo, snaga i vrijednosti, i dalje ima potporu većine republikanaca, a i baza mu je stabilna.

Nije nemoguće da će Trump ponovno pobijediti 2020. godine. U tri ključne države pobijedio je za samo desetak tisuća glasova - koji bi ga mogli izvući i sljedeći put.
 

Pročitajte više